Sharon Dijksma is sinds een jaar burgemeester van Utrecht en daarmee voorzitter van de VRU.
Sharon Dijksma is sinds een jaar burgemeester van Utrecht en daarmee voorzitter van de VRU. Femke van den Heuvel

Sharon Dijksma houdt bij de VRU de boel bij elkaar

Overig

Dijksma is een stuk jonger dan de meeste andere burgemeesters binnen de VRU. ,,De VRU was al een geoliede machine, iedereen kent elkaar goed. Men gunt elkaar wat, doet water bij de wijn. Ik werd meteen als voorzitter geaccepteerd.”

Door Agnes Corbeij

[VERSCHILLEN] Binnen de VRU zijn veel verschillende typen gemeenten vertegenwoordigd. Zowel kleine gemeenten zoals Eenmes, De Bilt en Bunnik, als grote gemeenten zoals Utrecht en Amersfoort. De coronacrisis heeft meer onderling begrip opgeleverd, aldus Dijksma. ,,We zijn elkaar veel dichter genaderd dan voor de coronacrisis. We worden door het virus gedwongen over moeilijke onderwerpen te praten en daardoor hebben we elkaar snel leren kennen.”

Een voorbeeld hiervan is de politiecapaciteit. Als voorzitter van de VRU is Dijksma niet het hoofd van de politie, maar als regioburgemeester gaat ze wel over de regionale eenheid Midden-Nederland, waar ook Flevoland onder valt. ,,Als wij in Utrecht klagen dat we te weinig boa’s hebben op een bepaalde plek, weet ik nu dat collega’s van kleinere gemeenten helemaal geen boa’s hebben. Kleinere gemeenten moeten bij onrust soms particulieren inhuren. Zij hebben veel meer moeite om coronamaatregelen te handhaven.”

Haar eigen rol binnen de VRU is die van het hoofd van een gezin. ,,Het is belangrijk om één front te vormen en dat we ons niet uit elkaar laten spelen. Die rol hebben we met elkaar opgepakt. Mijn rol daarin is oog te houden voor de persoonlijke relaties, om de boel bij elkaar te houden. Daarbij helpt mijn uitgebreide ervaring in Den Haag.”

[PERSPECTIEF] Dijksma is het niet altijd eens met de aanpak van de crisis vanuit Den Haag. ,,Nu gaan we van lockdown naar lockdown. Die onzekerheid is kwalijk. Wat de samenleving en de economie nodig heeft is langetermijnperspectief. Denk bijvoorbeeld aan een horecaondernemer die inkoop moet doen voor de komende maanden.” 

De VRU kan daar op twee manieren een bijdrage aan leveren. ,,Enerzijds pushen wij het kabinet om verder vooruit te kijken. Maar daarnaast maken we zelf ook een plan over wat de bouwstenen zijn voor dit langetermijnperspectief. Wat hebben we precies nodig en hoe kunnen we dat bereiken? Hoe houden we de economie en de samenleving veilig open?” Dit plan moet aan het einde van dit jaar af zijn.

[VROLIJKER GESPREK] Uiteraard kan de VRU het landelijke beleid niet overrulen, maar daarbinnen is veel mogelijk, aldus Dijksma: ,,Zo kwamen we in Utrecht ook met de FieldLabs. Velen verklaarden mij voor gek toen ik dat besloot door te zetten. Maar uiteindelijk heeft het veel opgeleverd. We moeten niet denken vanuit de sfeer wat er allemaal niet kan. We moeten kijken naar wat er wel kan. Dat is een veel vrolijker gesprek.”

Een minder vrolijk gesprek is dat over rellen en het belagen van hulpverleners, wat de afgelopen maanden in verschillende steden gebeurde. Vorig jaar kende ook Utrecht de zomerrellen. ,,Daar hebben we veel van geleerd. We investeren in buurtwerk, buurtvaders/moeders. Ik heb de afgelopen weken al 79 brieven gestuurd aan potentiële relschoppers of hun ouders om ze vooraf te waarschuwen voor de gevolgen van eventuele acties.”

[MENSKRACHT] Mocht het zover komen, dan is de VRU er klaar voor. ,,We zijn voorbereid op rellen, weten wat we moeten doen. Maar het kost ontzettend veel menskracht, die we liever zouden inzetten tegen ondermijnende drugscriminaliteit bijvoorbeeld, die zowel in de stad als in de regio veel impact heeft. Ook het Marengo-proces, waarvan de meeste verdachten uit onze regio komen, kost al enorm veel capaciteit.”  

Een positieve noot die Dijksma wil maken is die van de sfeer in Utrecht. ,,Het is een netwerkstad, iedereen kent iedereen en spreekt elkaar aan. Belangrijke mensen willen jongeren voorleven hoe het moet, hoe je met elkaar omgaat. Dat bleek toen begin deze maand werd opgeroepen tot rellen en Utrechtse idolen zoals Frans van Seumeren video’s posten met een tegengeluid.”

Deze jaarwisseling heeft Sharon Dijksma zichzelf ook weer laten zien in de stad. ,,Net als vorig jaar wordt er een programma gemaakt en ging ik bij verschillende organisaties op bezoek. En uiteraard bezocht ik verschillende politiekantoren in de regio. Zij staan er niet alleen voor.” 

In de drukke agenda vindt zij ook nog tijd om met haar gezin een oliebol te eten. ,,Dat doen we altijd in goed overleg thuis.” 

Sinds een jaar is Sharon Dijksma burgemeester van Utrecht en daarmee voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht. Deze groep van 26 burgemeesters heeft veel op haar bordje gekregen. ,,Doordat we gedwongen werden te praten over moeilijke onderwerpen, zijn we elkaar dichter genaderd.”

advertentie