• Alles

Japans inktschilderen

vrijdag 31 mei 15:00 uur

Op vrijdag 31 mei a.s. om 15.00 uur kunt u bij de Bilthovense Boekhandel een lezing en workshop Sumi-e volgen. Sumi-e, oftewel Japans inktschilderen, is een meditatieve vorm van schilderen. De demonstratie wordt gegeven door Sumi-e meester en Zen-monnik Beppe Mokuza.

De Japanse term "Sumi" betekent inkt en "e" betekent schilderij. Sumi-e verwijst naar een kunstvorm waarin alle onderwerpen worden geschilderd met zwarte inkt en met alle mogelijke tinten ervan, variërend van puur zwart tot de lichtst mogelijke schakering vermengd met water.

Door simpel een penseel, inkt en papier te gebruiken, stimuleert Sumi-e de creativiteit en spirituele gevoeligheid. Al schilderend voel je jezelf in harmonie met alles om je heen en kom je in contact met de bron van het leven die in onszelf huist. Deze wijze van schilderen werd in Japan ontwikkeld door Zen-monniken. Net zoals in de Zen-beoefening wordt in sumi-e de werkelijkheid teruggebracht tot pure eenvoud. Of het een bamboe, of orchidee of bloesemtak is, de toeschouwer wordt geraakt door de spontaniteit en de levendigheid die het uitstraalt.

Beppe Mokuza is Sumi-e meester en Zen-monnik behorend tot de traditie van Soto-zen Boeddhisme. Beppe Mokuza is oprichter en verantwoordelijke van de Zen Dojo "Bodai Dojo" in Alba, Italië.

Sinds 30 jaar wijdt hij zich aan Sumi-e en de beoefening van Zenmeditatie. In heel Europa exposeert hij zijn werk, houdt hij conferenties en geeft hij praktische demonstraties. In de Bilthovense Boekhandel zijn enkele werken van Beppe Mokuza te zien in de kunstgalerij.

De demonstratie Japans Inktschilderen door Sumi-e meester Beppe Mokuza vindt plaats in de Bilthovense Boekhandel op vrijdagmiddag 30 mei 2019 om 15.00 uur. Na de lezing van Mokuza kunt u zelf, onder begeleiding, een eerste bamboe schilderen. Entree €5,-.

U kunt zich aanmelden via info@bilthovenseboekhandel.nl of 030-2281014.


deel deze activiteit

Locatie

Bilthovense Boekhandel
Bilthoven
Julianalaan 1 

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden