SKC i.s.m. Bibliotheek Bilthoven vertonen unieke documentaire

woensdag 15 februari 2023 20:00 tot 21:30

“De bladzijde en de werkelijkheid” 

Een documentaire  over vertaler en schrijver August Willemsen

van Frederieke Jochems.  

Zijn brievenroman “Braziliaanse Brieven” inspireerde filmmaker Frederieke Jochems om August Willemsen achterna te reizen en te onderzoeken wat hem trok in Brazilië - en wat hij hier ontvluchtte. 

In deze documentaire is zijn karakter opgebouwd uit beelden van de Bijlmermeer waar hij woonde en Brazilië, verweven met brieffragmenten en magistrale televisieoptredens. Zijn haat-liefde verhouding tot Brazilië wordt voelbaar in zijn hartstocht voor taal, literatuur, muziek en daar tegenover zijn neiging tot zelfdestructie. Met graphic novel animaties worden de extremen die zijn leven kenmerkten uitgebeeld.

Tussen 1967 en 1984 verbleef August Willemsen vier keer gedurende langere tijd in Brazilië. In brieven aan zijn vriend Paul Roelofsen, die op zichzelf vaak weer bestonden uit dagboekteksten, deed hij verslag van zijn ervaringen en belevenissen tijdens deze ‘studiereizen’ die hem dwars en overdwars door het land voerden van São Paulo en Rio de Janeiro naar Bahia en Palmeira dos Índios. Als egodocument staat “Braziliaanse brieven”, ook door de superieure stijl van de schrijver, op eenzame hoogte in de Nederlandstalige letteren. Maar veel meer dan voor zichzelf en zijn zielenroerselen zet Willemsen de staaltjes van zijn meesterschap in om met een even onderkoelde als scherpe blik het dagelijks leven in Brazilië te beschrijven.

Regisseur Frederieke Jochems en editor Jan Ketelaars zijn aanwezig voor toelichting achteraf.

Bea Rigters van Bibliotheek Bilthoven geeft vooraf een korte introductie.

En Boekhandel Bilthoven zal voor en na de voorstelling “Braziliaanse brieven” te koop aanbieden.

Locatie