Afbeelding
Theater in t Groen

Theater in ‘t Groen speelt Decamerone

donderdag 1 juni 2023 19:30 tot 22:00

Theater in ’t Groen speelt jubileumvoorstelling op Fort Ruigenhoek van 1-4 juni

Het Theater in ’t Groen staat bekend om haar levendige voorstellingen op prachtige buitenlocaties in Groenekan en De Bilt. Vijftien jaar nadat het Theater in ’t Groen haar eerste voorstelling (Een Midzomernachtsdroom) speelde, gaat zij haar jubileumvoorstelling spelen op de plek waar het allemaal begonnen is: Fort Ruigenhoek. Een prachtige plek voor wat belooft ook een prachtige voorstelling te worden: Decamerone van Boccaccio!

Decamerone

Theater in het Groen zoekt altijd aansluiting bij grote actuele thema’s in haar voorstellingen. Daarop is Decamerone geen uitzondering, hoe verrassend dat ook mag klinken. Decamerone speelt in de 14e eeuw, waarin Europa werd geplaagd door enorme pestepidemieën. Maar liefst een derde van alle Europeanen stierf. De pest is een ziekte die van dieren op mensen wordt overgedragen. Dat geldt ook voor covid-19. Hier ligt de link van de huidige tijd met Decamerone. 

De link met de corona-lock-down is opmerkelijk: in Boccaccio’s Decamerone hebben 10 rijke Florentijnen de stad Florence verlaten om de naderende pestepidemie te ontvluchten. Ze doden de tijd met eten, drinken en dansen, maar vooral ook met het elkaar vertellen van verhalen. Deze verhalen moeten als afleiding dienen, moeten ervoor zorgen dat iedereen de harde dagelijkse realiteit zoveel mogelijk kan vergeten en waar mogelijk de angst en de dreiging kan overwinnen. Er wordt afgesproken dat elk van de tien Florentijnen iedere dag één verhaal vertelt aan de rest van het gezelschap. Na 10 dagen afzondering zijn in totaal dus 100 verhalen ontstaan. Door elkaars fantasie gestimuleerd en opgezweept, laten de vertellers hun verhalen al improviserend steeds meer ontsporen.

Boccaccio trapte in zijn vertellingen openlijk en met zichtbaar genoegen tegen een flink aantal heilige huisjes. Zijn kritiek op maatschappelijke wanverhoudingen, de moraal van de ‘burger’ en de rol van de kerk in de Middeleeuwse samenleving zijn gepeperd en onverbloemd. Verder is het nogal opmerkelijk dat in dit boek de vrouw centraal lijkt te staan. Vrijwel steeds is er sprake van zelfstandige vrouwen, die voor die tijd opvallend veel bewegingsvrijheid en een grote ruimte voor initiatief hebben of nemen. Daarmee zou je het kunnen bestempelen als één van de eerste feministische literaire werken.

Decamerone is een fascinerend boek vol gekke en geestige, vaak ook pikante en soms ronduit gruwelijke verhalen. Ze gaan stuk voor stuk over morele en erotische kwesties als verraad, bedrog, diefstal, ambitie, familie-eer, overspel, lust en liefde. Ronduit prachtig materiaal en uitermate geschikt voor theater, omdat de verhalen echt wezenlijke thema’s aansnijden en menselijke kenmerken en gedrag tonen die van alle tijden zijn.  Dat maakt deze tekst ook herkenbaar en relevant voor mensen van nu. Op vileine wijze toont Boccaccio de lage driften van de mens, maar overduidelijk ook met compassie en humor. Zijn voorliefde voor erotische en gruwelijke verwikkelingen zijn altijd met satire en lichtheid geschreven, waardoor Decamerone eigenlijk heel modern overkomt.

De voorstelling

Min of meer 700 jaar na Boccaccio’s geboortejaar hebben regisseur Arie de Mol en schrijver Erik-Ward Geerlings deze klassieker uit de wereldliteratuur bewerkt en omgesmeed tot een nieuwe, speelse theatertekst. De voorstelling zal bestaan uit een kleine selectie uit de vele verhalen die in Boccaccio’s meesterwerk de revue passeren. De locatie, het Fort, zal er zeker aan bijdragen dat dit meesterwerk optimaal tot zijn recht kan komen. 

Kaartverkoop

U kunt kaartjes voor de voorstelling kopen op de website van het Theater in ’t Groen (www.theaterinhetgroen.nl).