foto van voortuin
foto van voortuin joke schreuder

Maak een foto van een voortuin in onze gemeente en ……………?

woensdag 7 juni 14:11 - 15:11

He wat doet zij daar? Ze maakt een foto maar waarom!!! Ze wil meedoen aan de fotowedstrijd van Groei en Bloei. De Biltse afdeling van Groei en Bloei bestaat dit jaar 100 jaar en met een knipoog naar het verleden wil de afdeling daar aandacht aan schenken

Voor meer over de wedstrijd wordt gezegd, eerst een kijkje in het verleden. Kort na de oprichting van Groei en Bloei, vroegen in 1927 een aantal leden of er geen tuinkeuringen konden worden georganiseerd om zo niet alleen de vereniging bekender te maken maar ook onderhoud van tuinen en groenbeleving te stimuleren.

Het zouden niet de eerste tuinkeuringen worden. Al eerder had het bestuur van Tuindorp aan Groei en Bloei gevraagd of het mogelijk was om tuinkeuringen van de voortuinen in de wijk te organiseren om zo een ieder aan te sporen zijn voortuin zo mooi mogelijk te maken. 

Alle keuringen in de gemeente de Bilt, die tot in het begin van deze eeuw nog werden uitgevoerd, werden gedaan door vrijwilligers van Groei en Bloei en van harte ondersteund door het gemeentebestuur. De laatste jaren waren er zo’n 25 mensen op pad om alle voortuinen die vanaf de straat zichtbaar waren te beoordelen. Liefst twee maal per jaar. De uitreiking van de prijzen voor de winnende tuinen werd jarenlang verricht door de burgemeester en was soms zelfs op het gemeentehuis. 

De tuinen waren opgedeeld in categorieën zoals groot, middel en klein, bostuin, instellingstuin of balkon. Maar welke criteria ook werden gehanteerd, onderhoud en groenbeleving waren altijd het belangrijkste. Voor tuinliefhebbers waren de keuringen een uitdaging en gelukkig werd in de lokale pers gemeld wanneer de keurmeesters op pad gingen en welke wijken ze gingen bezoeken, zodat je als hobbyist nog snel de puntjes op de i kon zetten.  

Begin deze eeuw kwam er een einde aan deze activiteit van Groei en Bloei omdat het niet meer te behappen was voor de vrijwilligers na de samenvoeging met de gemeente Maartensdijk. Met verdriet werd afscheid genomen van deze jaarlijks terugkerende traditie. Nu willen wij, Groei en Bloeiers in ons jubileumjaar met een knipoog naar oude tijden, door middel van een fotowedstrijd van voortuinen die vanaf de openbare weg zichtbaar zijn deze oude tijden op moderne wijze laten herleven.

Daarom doe mee en maak een foto van een van de openbare weg zichtbare voortuin. Doe dit in de periode van 1 mei tot 1 september. Alle op tijd ingezonden foto’s worden door een deskundige jury beoordeeld en de tien meest aansprekende worden gekozen. Uit deze tien foto’s worden de uiteindelijke drie winnaars geselecteerd. Alle tien de foto’s zullen een maandlang, in oktober worden tentoongesteld in het Lichtruin. 

Meer info over het hoe en wat vindt je op: info@bilt.groei.nl