Afbeelding

Muziektheater: Ontdek de geschiedenis door muziek en theater

zaterdag 20 april 2024 13:30 tot zondag 21 april 16:30

[De Bilt] Bereid je voor op een onvergetelijke ervaring tijdens het muziektheaterfestival HiStories op 20 en 21 april, dat voor de vijfde keer op rij plaatsvindt. Stap op de fiets of in de speciale HiStories bus en ontdek vijf unieke locaties in de gemeente De Bilt waar verhalen uit het verleden tot leven worden gebracht.

Een van de hoogtepunten van dit jaar is het eerherstel van vrouwen die eeuwenlang werden onderdrukt vanwege hekserij. Hekserij herinnert ons aan een duistere periode waarin vrouwen werden vervolgd vanwege hun kracht, kennis en intuïtie. Een interessant historisch element van dit verhaal is de plek waar nu serviceflat De Akker staat. In de negentiende eeuw woonde daar Stroef, bijgenaamd Bie, een oude man die bekend stond om zijn toverkunsten. Operazangeres Machteld van der Putte en danser Francesco Bekkema hebben een prachtige scène gecreëerd die dit verhaal tot leven brengt en bijdraagt aan het begrip en eerherstel voor de vrouwen die destijds ten onrechte werden beschuldigd van hekserij.

Ontdek bij de wijkvereniging WVT verrassende gelijkenissen tussen jongeren uit de jaren ‘60 en vandaag de dag, en de impact daarvan op de mentale gezondheid. Waar zoeken jongeren hun toevlucht als er weinig te doen is? In de jaren ‘60 hield de ‘Biltse Hap’ de buurt in zijn greep. Kom luisteren naar Rapper Trix, die je laat ervaren waarmee de jongeren van nu worstelen en welke uitdagingen de ‘Biltse Hap’ destijds moest overwinnen.

Theater á la Carte, Welmoed de Graaf en Bart van Gerwen brengen samen met de Brandweerharmonie het verhaal van Boerenhofstede Larenstein tot leven, een plek die na de crisisjaren plaats moest maken voor drie flats in Bilthoven. Dit thema, de keuze tussen natuurbehoud en stadsontwikkeling, is nog steeds actueel.

Ook op kinderboerderij de Schaapskooi en Villa Sandwijck word je meegenomen op een reis door de tijd.

De vijf verhalen worden tot leven gebracht door een getalenteerde cast van muzikanten, dansers en theatermakers. Mis dit unieke culturele evenement niet en ontdek de geschiedenis op een betoverende manier tijdens HiStories 2024!