De Bilt gaat wachtlijst jeugdzorg wegwerken

25 oktober 2021 om 10:08 Lokaal Deel je nieuws

De gemeente De Bilt telt op dit moment 80 jeugdigen De Bilt die door het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) (nog) niet geholpen kunnen worden met hun problemen. Dit blijkt uit de antwoorden van BenW op vragen van GroenLinks raadslid Ingrid Oude Lenferink.

Om dit probleem aan te pakken, pleitte zij voor het navolgen van het voorbeeld van Soest, waar de gemeente, de huisartsen en de jeugdzorg de handen ineen hebben geslagen en men is gestart met een wekelijks spreekuur JGGZ. Het Biltse college staat hier op zich positief tegenover, maar kiest ervoor om - in samenwerking met de huisartsen en het CJG - in 2022 te gaan werken met een praktijkondersteuner huisartsen Jeugdhulp (POHJ). De voordelen daarvan zijn volgens BenW met name de preventie, een betere verwijzing naar jeugdhulp en minder kosten door voorkomen van onnodige doorverwijzingen.

Om op korte termijn iets te doen aan de lange wachtlijst, heeft het CJG extra personeel aangetrokken zodat per 1 januari 2022 het aantal wachtenden aanzienlijk is verminderd. In de toekomst wil men de lange wachttijden structureel voorkomen door de huidige manier van werken van het CJG kritisch tegen het licht te houden. Denk daarbij onder andere aan de toegangswerkwijze en de eigen begeleiding door het CJG.

Blijft de vraag wat er gebeurt in de periode dat er nog geen passende hulp geboden kan worden. In de beantwoording verzekert het college dat het CJG bij dringende hulpvragen en bij schrijnende, onveilige situaties gaat verwijzen naar een andere aanbieder die wel op korte termijn hulp kan bieden. Het CJG kan zelf ook overbruggingszorg bieden. Het nadeel daarvan is echter dat er per saldo minder reguliere zorg geleverd kan worden door het CJG, met als gevolg meer jeugdigen in de wachtrij.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie