Prinses Margarita krijgt uitleg over de werkwijze van het Veteranen Search Team.
Prinses Margarita krijgt uitleg over de werkwijze van het Veteranen Search Team.

Prinses Margarita bezoekt Veteranen Search Team

7 februari 2024 om 16:55 Achtergrond

HUIS TER HEIDE  Gistermorgen heeft Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margarita het Veteranen Search Team vereerd met een bezoek aan het hoofdkantoor in Huis ter Heide. Onder leiding van vrijwilligers heeft de prinses met veel interesse en waardering kennis genomen van het werk en het gedachtegoed van de stichting en met name ook wat het werk voor hen als mens betekent. Trots op zoveel betrokkenheid voor de Nederlandse veteranen en deze vrijwilligers in het bijzonder. Met dank aan NLVI Brigadegeneraal Paul Hoefsloot.

Op dinsdag 6 februari heeft het Veteranen Search Team op haar thuisbasis in Huis ter Heide Hare Koninklijke Hoogheid Margarita Prinses de Bourbon de Parme en Brigadegeneraal Paul Hoefsloot, directeur-bestuurder van het Nederlands Veteraneninstituut verwelkomd.

Op het programma stond een kennismaking met het nieuwe bestuur onder leiding van Brigadegeneraal b.d. Kees de Rijke, voorzitter, directeur Dennis van der Kraats en het vaste team an de Stichting en hebben de aanwezige vrijwilligers de gasten meegenomen in een kijkje achter de schermen hoe het VST te werk gaat.

Prinses Margarita was onder de indruk van de professionaliteit van het team, en met name ook van de verhalen die de veteranen met haar hebben gedeeld.

VERMISTE PERSONEN

Voorzitter Kees de Rijke: ,,Dit bezoek is voor ons heel waardevol, zowel voor de erkenning als stichting en het werk wat we doen, maar ook voor de veteranen die zich bij elke inzet weer professioneel onvermoeibaar en belangeloos inzetten om op zoek te gaan naar vermiste personen en hen weer thuis te brengen. Dit jaar bestaan we alweer zes jaar en kijken we terug op een enorme ontwikkeling die we als start-up op naar weg naar scale-up in de wereld van persoonsvermissingen hebben gemaakt. Wat begon als een initiatief van een klein groepje veteranen dat oproep om de politie te ondersteunen bij het zoeken naar Anne Faber is uitgegroeid tot een stichting met meer dan 2600 vrijwilligers. We kijken met trots terug op onze resultaten van het afgelopen jaar. We hebben meer dan honderd inzetten uitgevoerd; onze steun aan de politie is in een samenwerkingsovereenkomst vastgelegd en we beschikken dankzij u over professionele apparatuur en middelen om ons werk nog beter uit te kunnen voeren.

Met hulp van de steun van onze partners en sponsoren zoals NLVI, Vfonds, Ministerie van Justitie en Veiligheid en ook sponsoren in het bedrijfsleven, zijn we in staat de komende jaren onze stichting verder te professionaliseren om onze taak als officiële hulporganisatie verder uit te breiden.’’

MEER VERMISTEN LEVEND GEVONDEN

Directeur Dennis van der Kraats: ,,We hebben net als vorig jaar 50% van de vermiste personen met onze inzetten thuis mogen brengen, waarvan 50% nog in leven ten opzichte van 10 % in het jaar daarvoor. Een indrukwekkende stijging dus, die deels toe te kennen is aan de intensivering van de samenwerking met politie, die in het voorjaar is bekrachtigd met een samenwerkingsconvenant. Een tweede reden dat we dit resultaat hebben weten te behalen met onze 2600 vrijwilligers is de professionaliseringsslag die we dit jaar, dankzij uw hulp, zijn gestart. Betere trainingen, dieper in de materie, beter materiaal en sneller inzetbaar.

Met deze ingeslagen weg gaan we met veel enthousiasme door in dit nieuwe jaar, dat al weer druk is begonnen. We hebben in de maand januari al weer vijftien inzetten achter de rug. Dus het is en blijft nodig! Een groot deel van de inzetten gaat om suïcidale mensen. Snel op locatie kunnen zijn en een goede samenwerking met de politie geeft een grotere kans op het levend aantreffen van de vermiste personen en biedt hen een tweede kans op leven die de meesten dankbaar omarmen.

Het feit dat zoveel vrijwilligers ook dit jaar weer bereid zijn hen te zoeken verdient respect en biedt de samenleving ook hoop en troost. Niet alleen aan de overlevenden, maar zeker ook aan de nabestaanden.’’

De prinses heeft veel belangstelling voor de werkwijze van het team.
Bij zo'n bezoek hoort een groepsfoto.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie