Twee jonge tuinders zaaien boontjes in.
Twee jonge tuinders zaaien boontjes in. Leontien Ridder

De Toekomsttuin van Leontien

6 oktober 2021 om 14:56 Achtergrond

‘Ik geef ze liefde voor de natuur mee’

DE BILT Wat is er leuker dan je eigen groenten en fruit kweken? Bijna niets, vindt Leontien Ridder. In haar Toekomsttuin leidt ze jonge kinderen op tot enthousiaste kwekers. ‘Kinderen vinden hun eigen peentjes het lekkerst ooit.’

Door Julie Houben

MOESTUINCOACH Als kind wilde Leontien Ridder (59) boerin of boswachter worden. Ze werd uiteindelijk leerkracht in het speciaal onderwijs. Na 25 jaar besloot ze dat het genoeg was. Ze deed een opleiding tot moestuincoach en draagt nu haar liefde voor de natuur over op jonge kinderen. Ze leert hen hun eigen groente te kweken in haar Toekomsttuin in De Bilt en geeft natuureducatielessen.


VOEDSELBEWUSTZIJN KWEKEN “Met mijn tuinlessen leer ik kinderen waar ons eten vandaan komt. Dat het niet zomaar in de winkel terecht komt maar dat dit een proces van maanden is, dat begint bij een zaadje. Liefde voor de natuur en voedselbewustzijn moet je in deze tijd ook een beetje kweken. De kinderen die hier komen vinden het geweldig om de zaadjes die ze in potjes stoppen te zien uitgroeien tot een plantje. Dat ze van datzelfde plantje maanden later hun eigen worteltjes, boontjes of tomaatjes mogen oogsten is helemaal een feest. ‘Veel lekkerder dan uit de winkel’ zeggen ze dan.”

SAMEN JAM MAKEN De lessen beginnen elk jaar in maart: het moment van zaaien. Leontien: “We doorlopen de hele cyclus, van zaaien tot oogsten. In de zomer maken we jam van de bessenoogst. Ander hoogtepunt is in het najaar. Dan koken we soep van bijvoorbeeld palmkool, een vergeten groente die er prima ingaat bij de meesten. Maar ook soms van brandnetels die we samen verwijderd hebben. Want ja, onkruid wieden hoort er ook bij. Al doe ik dat grotendeels zelf. Het moet wel leuk blijven.”

DAAR DOE JE HET VOOR De Toekomsttuin is groot genoeg voor zo’n vijf jonge tuinders, zoals Leontien ze noemt. “Dan hebben we ook een leuke oogst om te verdelen in het najaar en kan ik ze voldoende begeleiden.” De meeste kinderen komen uit gezinnen die al bewust omgaan met voedsel en de natuur. Om meer kinderen te inspireren geeft Leontien ook regelmatig voedseleducatielessen. Voor de kleinsten en hun ouders doet ze dit bij het Mama Lokaal. Daarnaast ook aan de kinderen van groep 4 van basisschool Wereldwijs, in kinderboerderij De Schaapskooi. Bij voorbeeld over het belang van insecten voor onze voedselvoorziening. “Insecten sterven massaal uit door alle bestrijdingsmiddelen die boeren gebruiken. Als ik kinderen vertel dat ze zonder insecten geen appels en aardbeien kunnen eten, zijn er altijd een paar die toch ‘wakker worden’. Daar doe je het voor.”

MEER INFORMATIE De Toekomsttuin ligt in De Bilt, pal naast het Panbos. Voor meer informatie, neem een kijkje op de website:
www.toekomsttuin.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie