Scriba Wim Verweij voor de huidige onbewoonbare woning op het perceel van de kerk, die plaats zal maken voor de vijf nieuwe starterswoningen
Scriba Wim Verweij voor de huidige onbewoonbare woning op het perceel van de kerk, die plaats zal maken voor de vijf nieuwe starterswoningen Lydia Flinterman

Nieuwe starterswoningen in Maartensdijk

Achtergrond

MAARTENSDIJK Met het vaststellen van de Woonvisie heeft de gemeente in december de bouwopgave voor Maartensdijk concreet gemaakt: er moeten in totaal 140 woningen bijkomen om aan de natuurlijke groei en wensen van de bewoners tegemoet te komen. In juni 2022 zijn er daarvan hopelijk vijf gerealiseerd en wel door een bijzondere initiatiefnemer: de Hersteld Hervormde Gemeente Maartensdijk. Ard (23) en Joanne (23), die één van de woningen hebben gekocht, zijn blij een woning in de buurt van hun kerk te hebben gevonden: “we horen graag het geluid van de kerkklok!”

Door Lydia Flinterman

Scriba Wim Verweij van de Hersteld Hervormde Gemeente Maartensdijk vertelt: “Er staan al zeker 10 of 15 jaar twee onbewoonbare woningen achter de kerk. Met die grond wilden we iets doen. En tegen de achtergrond van de krapte op de woningmarkt voor starters, vonden we dat uiteindelijk de beste bestemming.” De kerk ziet die krapte al langer terug in de gemeente. “Jonge stellen trekken weg en we worden dus al heel wat jaar geconfronteerd met vergrijzing. Dat is niet wereldschokkend: de kerk is niet meteen half leeg, maar we zien wel een trend.” De kerk besloot de beschikbare grond te herontwikkelen tot vijf grondgebonden starterswoningen van zo’n 85 à 95 m2, die door een stedenbouwkundige zijn afgestemd op de omgeving. Geïnteresseerden binnen de kerkelijke gemeente konden zich op het project inschrijven. “Er was binnen de gemeente genoeg animo, dus alle vijf de woningen gaan naar leden van onze eigen kerk”, vertelt Wim Verweij enthousiast.

[IN DE BUURT] Ard en Joanne zijn zo’n gelukkig stel. Op dit moment wonen ze allebei nog bij hun ouders, Ard in Dordrecht en Joanne in Maartensdijk. Ze zijn nu 2,5 jaar samen en inmiddels verloofd. “We willen dit jaar trouwen en daarna samenwonen. We merken dat veel jonge stellen moeten uitwijken naar plekken als Scherpenzeel of Barneveld om nog een betaalbare woning te kunnen vinden. Voor starters zoals wij is in Maartensdijk eigenlijk niets te vinden, de vraagprijzen zijn veel te hoog of we worden met veel geld overboden,” vertelt Joanne. En dat terwijl ze graag in de buurt blijven, omdat veel familie van Joanne, die hier is geboren en getogen, ook nog woont in Maartensdijk. “We zijn daarom heel blij dat dit project op ons pad is gekomen.” Niet alleen familie, maar ook het geloof is voor het stel een belangrijke reden om in de buurt te willen blijven. Ard: “We hebben ervoor gekozen samen bij de Hersteld Hervormde Gemeente belijdenis te doen.” En dus, vertelt Joanne, is het fijn om te kunnen wonen in de buurt van een kerk die bij hen past. “En mochten we ooit kinderen krijgen, dan is er christelijk onderwijs in de buurt.” Ard en Joanne pleiten voor meer kleinschalige initiatieven in de buurt: “Het is een dorpse gemeenschap, dus grote nieuwbouwprojecten stoot veel mensen tegen het zere been. Maar daarom is dit een mooi initiatief: verloederde woningen waarmee niets werd gedaan worden nu opgeruimd. Ik hoop dat er meer startersaanbod volgt.”

advertentie