Mevrouw Van Brakel en ergotherapeute Annemiek Rozendaal hebben allebei plezier in de observatieles 'driewielfiets'.
Mevrouw Van Brakel en ergotherapeute Annemiek Rozendaal hebben allebei plezier in de observatieles 'driewielfiets'. Victor Schutijser

Ouderen met complexe zorgvraag langer zelfredzaam dankzij mobiele zorgteams Warande

10 november 2022 om 06:09 Achtergrond

ZEIST / DE BILT Zorgorganisatie Warande pakt het vraagstuk rond de toenemende vergrijzing buiten de eigen muren op. Samen met partners zetten ze stevig in op preventie. Blijven bewegen is het belangrijkste advies. Een mobiel team met verschillende expertises ondersteunt mensen met complexe aandoeningen thuis, met als doel zo lang mogelijk zelfredzaam te blijven.

door Carol Dohmen

Blijven bewegen is het belangrijkste advies om zo lang mogelijk zelfredzaam te blijven. Warande stimuleert senioren om zelf regie te nemen op hun gezondheid. Blijven bewegen is daarbij cruciaal.

REVALIDATIE EN WOONZORG Warande staat bij veel mensen bekend als de organisatie voor revalidatie en woonzorg voor ouderen. Iedereen kent wel iemand die tijdelijk of blijvend is opgenomen in een van de locaties in de regio. Daar staan al vele jaren deskundige teams met een groot aantal expertises klaar om de vaak complexe vragen van cliënten aan te pakken. Hester Buijs, manager behandelcentrum: ,,Onze kracht is de multidisciplinaire aanpak. De mensen met wie wij werken hebben ingewikkelde zorgvragen, die vaak met elkaar samenhangen. Daar hebben we verschillende experts bij nodig, die onderling goed samenwerken. Dat doen we al jaren. Wat relatief nieuw is, is dat ons mobiel geriatrisch team deze kennis en ervaring inzet bij mensen thuis. Dat is hard nodig. Het aantal plekken in verpleeg- en zorghuizen groeit niet, terwijl de groep ouderen toeneemt. Om hun kwaliteit van leven, en die van hun naasten, te behouden of te vergroten, zetten we alles op alles om mensen thuis zelfredzaam te houden.’’

LEEFWERELD In veel gevallen krijgen ouderen te maken met een vorm van dementie of een andere neurologische aandoening. Warande heeft als uitgangspunt dat de leefwereld van de oudere met dementie en de ervaringsdeskundigheid van diens naaste een belangrijke basis zijn voor de ondersteuning en behandeling. 

NAAR DE KAPPER Psychologe Iris de Vos geeft een voorbeeld: ,, Een cliënte met dementie ging altijd graag naar de kapper, ze vond het belangrijk om er verzorgd uit te zien. Maar ze kreeg problemen met taal. Dat maakte haar weer sociaal angstig, met als gevolg dat ze niet meer naar buiten durfde. Een logopedist hielp haar compensatiestrategieën te ontwikkelen om met het taalprobleem om te gaan. Ik begeleidde haar om weer naar buiten te durven. Het resultaat was dat ze weer zelfstandig naar de kapper kon. Het ging zelfs zo goed, dat ze daar over haar situatie heeft gesproken.”

COMPLEX Fysiotherapeute Anita van Bodegom illustreert hoe problemen met elkaar samenhangen: ,,Bij dementie treedt initiatiefverlies op. Iemand onderneemt steeds minder en blijft op de bank zitten. Dat versnelt de afname van spierkracht, mensen raken hun balans kwijt, de kans op vallen wordt groter. Voor de partner is het frustrerend, ‘ze doet helemaal niks meer’. Al die aspecten pakken we aan.’’ 

EIGEN BOONTJES DOPPEN Annemiek Rozendaal, ergotherapeute: ,,De eigen leefwereld is het uitgangspunt. Het maakt voor de behandeling uit of iemand graag in de tuin werkt of het fijn vindt om te koken. We werken toe naar een situatie waarin mensen weer activiteiten kunnen ondernemen die voor hen belangrijk zijn. In het geval van een meneer die graag in de tuin werkt, trainde hij met de fysiotherapeute zijn spierkracht, zodat hij weer tweehandig de heg kon snoeien. Het helpt als iemand weer letterlijk - net als vroeger - haar eigen boontjes kan doppen. Dat geeft de cliënt een gevoel van zingeving en voor de naaste is het ook fijn. Die ziet een tevreden partner en heeft een klusje geklaard.’’

HULPMIDDELEN Waar nodig kunnen mensen hulpmiddelen gebruiken. ,,We observeren en onderzoeken waar het mis gaat, maar we kijken vooral naar de mogelijkheden. Een driewielfiets kan voor iemand met balansproblemen zoveel verschil maken. Dan kan hij of zij er weer zelfstandig op uit. Met een bedbeugel kan iemand wel weer zelf in en uit bed komen. Zelf regie houden maakt een groot verschil voor mensen.’’ Waar nodig kijkt ook een diëtist mee. ,,Een mevrouw kon niet meer koken en at alleen nog koude worteltjes uit blik. Dat was niet alleen ongezond, maar ook onbevredigend. Met de diëtist hebben we naar maaltijden gezocht, die ze in een eenvoudige magnetron kan opwarmen. Nu bereidt ze weer haar eigen maaltijd en eet gezond.”

VERWIJZERS Begeleiding door het mobiel geriatrisch team van Warande wordt ingezet na verwijzing door de huisarts of een behandelend specialist. Mobiliteitsverlies is vaak een aanleiding om hulp te zoeken. De Vos: ,,We werken toe naar een situatie waarin iemand weer fit is in het dagdagelijks handelen. Dat is belangrijk om zelfstandig thuis te blijven wonen. We kunnen steeds opschalen en verschillende disciplines inzetten. Een deel van mijn werk bestaat uit psycho-educatie van de naaste. Wanneer de partner, of een andere naaste, begrijpt waarom iemand zich anders gedraagt dan voorheen, is dat behulpzaam voor de situatie. Natuurlijk kijken we ook hoe een mantelzorger kan worden ontlast, zodat deze zelf ook fit blijft.” Rozendaal: ,,We blijven mensen vaak langere tijd volgen. Veelal kunnen ze na onze inzet weer een tijd vooruit. Mocht het op een gegeven moment nodig zijn, weten ze ons te vinden en dan springen we weer in.” 

NETWERK Buijs onderstreept het belang van preventie. “Het mobiel geriatrisch team biedt een oplossing voor mensen thuis. Tegelijkertijd is het zoveel mogelijk voorkomen van problemen essentieel om de toenemende vergrijzing het hoofd te bieden. Daarom werken we actief samen met allerlei netwerkpartners, waaronder de gemeente, het Diakonessenhuis, sportverenigingen, huisartsen, GZ-psychologen en onze eigen specialisten ouderenzorg. Het motto is: alleen met elkaar krijgen we het voor elkaar.’’ 

BLIJF BEWEGEN Bewegen is een van de belangrijkste manieren om zo lang mogelijk mobiel en zelfredzaam te blijven. ,,Blijven bewegen, sociaal en fysiek is voor iedereen belangrijk. Dat kunnen we niet vaak genoeg benadrukken. Fit worden en fit blijven vraagt aandacht, geduld en onderhoud. Het is niet iets wat je in twee weken kunt fixen. Mensen hebben daar ook zelf iets in te doen.”

IN GROEPSVERBAND Wanneer mensen dat in groepsverband doen, snijdt het mes aan meerdere kanten. Ze bewegen dan niet alleen fysiek, maar komen het huis uit en ontmoeten anderen. Buijs: ,,We bieden als Warande seniorenfitness aan, maar blijven bewegen vraagt ook initiatief van mensen zelf. Wel kunnen we bijvoorbeeld doorverwijzen naar sportverenigingen. Tennisvereniging Griffensteyn biedt bijvoorbeeld dementievriendelijke lessen aan.”

ARBEIDSINTENSIEF Warande kan de vraag op dit moment nog aan en breidt zelfs nog verder uit. ,,De komende jaren neemt de vraag alleen maar toe en de multidisciplinaire aanpak is arbeidsintensief. Daarom moeten we echt samen investeren in preventie.’’ Wanneer alle netwerkpartners samenwerken neemt volgens Buijs de kans van slagen toe. Warande maakt deel uit van deze ontwikkeling in de regio Zuid-Oost Utrecht. Het is fijn onze expertise naar buiten te brengen en op andere plekken in te zetten. Dat is de beweging die we zelf maken. En als het uiteindelijk echt niet meer gaat, kunnen we goede woonzorg aanbieden in een van onze vestigingen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie