De organisatie is druk bezig geschikte films te kiezen.
De organisatie is druk bezig geschikte films te kiezen. Bilts Filmfestival

Verdieping met het Bilts Filmfestival

5 februari 2024 om 12:08 Activiteiten

De BILT Vrijdag 9 en zaterdag 10 februari vindt het Het Bilts Filmfestival plaats. Het festival begon in 2012 toont dit jaar voor de twaalfde keer diepe en ontroerende films zien waar men wel over moet napraten... 

Het Bilts Filmfestival (BFF) is een tweedaags en niet-commercieel filmfestival, waarbij vier films worden getoond voor de gemeenschap van De Bilt en omstreken. Een film gericht op scholen op de vrijdagochtend, plus drie films voor volwassenen op de vrijdagmiddag, vrijdagavond en zaterdagavond. De films worden ingeleid en vele bezoekers blijven napraten over de films onder het genot van een drankje. Organisatoren Marc Houtkooper, (voorzitter) Frank Diepstraten, Jeroen Vroom, Gabriella de Bruijn, Philippe Terheggen, Reggie van Caspel, Wouter van Laar en Kareljan Hansen leggen uit waarom het filmfestival zo speciaal is.

De diepte in

Het BFF toont films met hoge kwaliteit, vaak met internationale prijzen, die aanzetten tot reflectie. “Vaak kun je de films meerdere keren zien, iedere keer verdiept je connectie met de film”, aldus de organisatie. “Ook maken we een mondiale selectie, en vermijden we films die alleen uit Hollywoord komen. Zo zijn er films uit India (Lion), Mexico (Roma), Saudi Arabia (Wadja), Japan (Departures), Mongolie (The Weeping Camel) voorbij gekomen, en natuurlijk de betere Europese film.” Waar de films vandaan komen verschilt ieder jaar. “Veel films die we kiezen lijken aan de oppervlakte langzame films zijn maar trekken de kijker langzaam mee in de innerlijke wereld van de hoofdpersonen.”

De juiste films

Het filmteam komt door het jaar regelmatige bij elkaar: “We bespreken wat we gezien hebben, of als tips hebben gekregen. We vragen ook bezoekers om hun tips.” Daarnaast moeten de films wel op CD beschikbaar zijn: “Veel Netflix producties zijn dat niet. Bovendien kiezen we voor een bepaalde mix, hoe verhouden de films zich tot elkaar.” Sponsoren hebben geen invloed op de filmkeuzes of de thema’s van de films. “We kiezen geen film die een eenvoudige of zoetsappige reclame zijn voor enige religie. We willen ook geen films die aanstoot geven. We houden rekening mee dat de films getoond worden in een kerk. Wel hebben we films laten zien die kritiek op schaduwkanten van religie aan de kaak stelden, zoals Philomena. We hebben geleerd eigenlijk geen documentaires te tonen, onze bezoekers komen toch voor een verhalende film.” concludeert het organisatieteam. Het belangrijkste blijft: een film moet je film aanspreken, aanleiding geven tot reflectie, iets prijsgeven over de gedachtes, motivaties en emoties in de hoofden van de hoofdrolspelers. 

Drie van de films voor het aanstaande BFF, Close, Living en een Zee van Tijd, gaan allemaal over het verlies van een dierbare. Hoe ga je daar mee om? Verlies is een universele, tijdloze gebeurtenis die iedereen overkomt. De film Wonder heeft als enige een ander thema.

Huiskamergevoel

Het BFF heette voorheen (tot 2022) het Spiritueel Filmfestival De Bilt. Waarom de naamswijziging? “Er ontstond nogal eens verwarring over de naam, ook omdat het begrip spiritueel niet eenduidig is. Ook de combinatie van locatie (een kerk) met spiritueel gaf aanleiding tot verwachtingen dat de films godsdienstig van aard waren, terwijl dat niet de films zijn waar we op ons richten.” Bilts Filmfestival is daarom een meer neutrale naam. “We willen er voor iedereen zijn, we zijn er voor de gehele gemeenschap en bezoek moet geen drempel zijn.”

Wat is er zo uniek aan het BFF? Volgens de organisatie is dat een combinatie van de selectie van de films, de gezellige huiskamersetting, de inleiding en de mogelijkheid om in gezellige setting na te praten. Ook de mogelijkheid van bezoekers om suggesties te doen voor films in een volgende editie van het festival wordt veel gewaardeerd door bezoeker. 

Inmiddels hebben er al meer dan 40 films mogen draaien op get BFF. “Toch blijft het een relatief klein festival, denk aan twee tot drie honderd bezoekers per festival. De kleinschaligheid draagt bij aan het ‘huiskamergevoel’ dat het publiek ervaart.”

Toekomst

“We blijven mikken op films die je aan het denken zetten, films van hoge kwaliteit. We blijven vasthouden er te zijn voor de gemeenschap, niet-commercieel te zijn”, vervolgt de organisatie hun verhaal. “We hoeven niet groot te worden, we zijn er voor de gemeenschap van De Bilt en omstreken. Een niet-religieuze activiteit in een kerkgebouw heeft bovendien een extra boodschap: De kerk is een ontmoetingsplaats voor de gemeenschap.” Dus kom de films komend weekend bekijken en bespreek ze gezellig samen na. En heeft u een suggestie voor een film voor volgend jaar? Laat het de organisatie weten.

Het Bilts Filmfestival wordt al jaren gesponsord door De Bilthovense Boekhandel en begrafenisondernemer Tap DELA.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie