Paulien Wiersma in actie bij Molen de Kraai in Westbroek
Paulien Wiersma in actie bij Molen de Kraai in Westbroek @zaarstudios

Audiotheater met ‘Zij is Molenaar’

25 januari 2022 om 10:24 Activiteiten

Vrouwelijke molenaars in het zonnetje

GROENEKAN/WESTBROEK Vanwege het 50-jarige bestaan van het Gilde van Vrijwillige Molenaars ontwikkelde Utrecht-’t Gooi audiotheatertochten over dertien vrouwelijke molenaars met ‘hun’ dertien molens in regio Utrecht en ‘t Gooi. Ook Paulien Wiersma met Molen de Kraai in Westbroek en Ingrid Friesema met Molen Geesina in Groenekan vertellen hun verhaal als molenaar. In samenwerking met RTV Utrecht is er ook een documentaire gemaakt. Haal de fietskaarten bij molens, bestel ‘m op de site of volg de route online, fiets door het prachtige landschap van Utrecht en ‘t Gooi, en leer de vrouwelijke molenaars kennen via de bijzondere verhalen die je met je telefoon ter plekke kunt beluisteren.

Molenaars: vrouwen die in wieken klimmen, op klompen lopen en met zeilen slingeren… Op 5 februari 2022 lanceert Het Gilde van Vrijwillige Molenaars, afdeling Utrecht-’t Gooi ‘Zij is Molenaar’ en dat is niet voor niets: in deze regio draaien relatief de meeste vrouwen van Nederland!

Fietsers kunnen via zes prachtige routes langs molens fietsen waar vrouwelijke molenaars en molenaars in opleiding (MIO’s) draaien. Bij elk van deze molens kun je met je telefoon een QR-code scannen en hun audioverhalen afspelen. We noemen het ‘audiotheater’: een stukje kunst voor het oor op locatie. Zo kunnen bezoekers dus, zelfs wanneer de molen gesloten is, geïnspireerd raken door het werk van de molenaar. Fiets, kijk en luister... en wie weet ontdek je de molenaar in jezelf!

Op onze website kun je het routeboekje gratis bestellen en vinden waar je deze kunt afhalen. De tochten zijn tussen de 31 en 42 km lang en lopen onder meer door Groenekan en Westbroek, maar ook door Tienhoven, Zeist en Laren. Fietsers die routes liever online volgen, kunnen dat via www.zijismolenaar.nl doen. De verhalen zijn ook zonder een fysiek bezoek aan de molens via de website te beluisteren.

In totaal zijn dertien molenaars en MIO’s bij ‘Zij is Molenaar’ betrokken. Dat dit UNESCO immaterieel erfgoed 50 jaar na de oprichting van het Gilde ook de jeugd trekt, blijkt uit het feit dat veel jonge molenaars en MIO’s in de regio draaien en aan dit project meedoen: maar liefst vijf vrouwen zijn onder de 25 jaar oud.

Op 5 februari zal burgemeester van de gemeente De Ronde Venen, de heer Maarten Divendal, de formele opening van de jubileummaand en “Zij is molenaar” op de Oostzijdse Molen in Abcoude in besloten kring verrichten. Het canvas van het 50-jarige jubileum wordt dan ook gefotografeerd.

Indien de coronamaatregelen het toelaten, kunnen bezoekers de dertien molenaars en MIO’s op 5 februari bij hun molen ontmoeten. De molens zijn: De Vriendschap (Weesp), Oukoper Molen (Nieuwersluis), t Hoog en Groenland (Baambrugge), De Korenmolen (Laren), Oostzijdse Molen (Abcoude), Geesina (Groenekan), Molen de Ster (Utrecht), De Windhond (Soest), Westbroekse Molen (Oud Zuilen), de Trouwe Waghter (Tienhoven), Kockengense Molen (Kockengen), de Ruiter (Vreeland), de Kraai (Westbroek).

In samenwerking met RTV Utrecht worden er portretten en een tweedelige documentaire over de vrouwelijke molenaar en dit project gemaakt. Naar verwachting wordt de documentaire in twee delen op 20 en 27 februari 2022 op RTV Utrecht uitgezonden.

Ingrid Friesema bij Molen Geesina in Groenekan
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie