Ouders krijgen een helpende hand in de geluksmogelijkheden van tieners.
Ouders krijgen een helpende hand in de geluksmogelijkheden van tieners. Kay van den Ende

“Als ouders kun je gedrag voorleven”

Activiteiten

Bijeenkomst over tienergeluk

BILTHOVEN Uit onderzoek is gebleken dat tieners in de afgelopen tijden meer (mentale) problemen ervaren, iets wat hun geluksgevoel kan beschadigen. De geluksexpert Patrick van Hees en Thera Knopperts, adviseur gezondheidsbevordering van de GGD regio Utrecht, staan op 12 mei in theaterzaal de Werkplaats in Bilthoven klaar om ouders een helpende hand te bieden met de bijeenkomst: Tienergeluk in uitdagende tijden.

Door Kay van den Ende

Tijdens de bijeenkomst die wordt gehouden door Ouderslokaal De Bilt zal Van Hees wetenschappelijke inzichten op een humoristische en laagdrempelige manier overbrengen aan het publiek. Knopperts bespreekt die avond de uitkomsten van de jeugdgezondheidsmonitor die regelmatig wordt uitgevoerd onder jongeren uit gemeente De Bilt. Maar wat betekent geluk dan eigenlijk? En wanneer ben je gelukkig? Wie beter om dat te vragen dan aan ‘de geluksprofessor’ zelf: “Wij hanteren twee factoren bij de definitie van geluk,” vertelt Van Hees. “Enerzijds is dat alles bij elkaar genomen, hoe tevreden ben jij met je leven? Dat is je werk, je gezondheid, je financiën, je woonomgeving en bijvoorbeeld je relaties. Het tweede element is meer gevoelsmatig, dus hoe voel je je? Die twee elementen nemen wij om geluk te meten. Maar het kan bijvoorbeeld ook voorkomen dat iemand midden in een scheiding zit en zich toch goed voelt. Ook kan iemand op papier alles hebben, maar toch niet gelukkig zijn.” 

Ongeveer vijftien jaar geleden is Van Hees zich gaan specialiseren in het onderwerp geluk, nadat hij altijd al interesse in het onderwerp had. Om zich nog verder te ontwikkelen heeft hij positive psychology gestudeerd in Cambridge. “De nummer een wens van mensen is gelukkig zijn. Als ik daar een steentje aan kan bijdragen is dat heel erg mooi.” De combinatie van levenservaring en wetenschappelijke inzichten leidde tot zijn ‘geluksformule’: Geluk is D.O.M. (Doelen Oplaadpunten Mensen). Wat hij uitlegt in zijn boek: ‘Geluk is D.O.M. – drie bouwstenen voor geluk’. 

Uit onderzoeken blijkt dat de Nederlandse jeugd het gelukkigst is, maar tegelijkertijd zijn er ook lange wachtlijsten voor geestelijke zorg voor tieners. “Goede geestelijke zorg draagt bij aan hoe je je voelt. Nu is die zorg in Nederland relatief beter dan in andere landen, maar we moeten nog flink aan de bak om het nog beter te maken en van die wachtlijsten af te komen”, vertelt Van Hees. Ook school speelt een rol in het geluk van tieners. “Op de basisschool is heel veel aandacht voor sociaal emotionele vaardigheden. Heel veel scholen hebben daar een methode voor en de docent ziet zichzelf ook als een opvoeder. In het voortgezet onderwijs zit er een hele andere druk. Goede cijfers halen en goed uitstromen, meer aandacht geven aan wiskunde en taal. Dan maar een uurtje minder sport en geen sociale emotionele vaardigheden leren. Ik ben van een andere school en vind dat jammer. Bij investeren in mentaal welbevinden op deze leeftijdscategorie denk ik dat je betere leerresultaten zal zien”, vertelt Knopperts.

De bijeenkomst is gericht op ouders met tieners die geïnspireerd willen raken en tips willen krijgen hoe ze de geluksmogelijkheden van hun kind optimaal kunnen benutten. “Als ouders kun je gedrag voorleven,” legt Knopperts uit. “Het is moeilijk om je kind te vertellen dat ze moeten ophouden met stressen, terwijl ze zelf de hele dag als kip zonder kop rondlopen.”

De bijeenkomst begint om 20.00 uur en is gratis te bezoeken na aanmelding. Voor meer informatie zie: https://debilt.ouderslokaal.nl/event/tienergeluk-uitdagende-tijden

advertentie
advertentie