Afbeelding
Ike Bekking

Column Ikke Bekking: Sommige mensen geven kleur aan je leven, óók als ze er niet meer zijn

12 februari 2024 om 10:50 Column

Column

Kleur

In de afgelopen dertien jaar heb ik als winkelier ontzettend veel leuke en aardige en ook vreemde mensen leren kennen. Sommigen zie je wekelijks, anderen sporadisch of alleen in december.

Soms raak je echt iemand kwijt.

Bepaalde klanten zal je nooit vergeten. Zoals T. en M.

T. is vorig jaar overleden, ik kwam er per ongeluk achter en het sloeg in als een bom want T. kwam veel in de winkel en vaak op onze lezingen, was altijd heel goed gemutst, kon een grapje waarderen en was een beetje ondeugend. Heerlijk mens! Hetzelfde geldt voor M.

Vorige week zag ik de overlijdensadvertenties in de krant en meteen herinnerde ik me weer hoe M. samen met haar toenmalige partner, giebelend en hand-in-hand, dik in de 70, tòch naar een uitverkochte lezing kwam terwijl ze geen kaartjes had. Kwam goed natuurlijk.

Ik kom hier op omdat mijn oog viel op het jasje van mijn kleinzoon, achterin zit een naamsticker, wel zo handig als je regelmatig naar een kinderdagverblijf gaat. Die naamsticker is van het bedrijf ‘goed-gemerkt’ en dat bedrijf is door mijn vriendin Anouk opgezet.

Toen ik alleen nog maar droomde van een eigen boekwinkel, toen begon Anouk met die stickers. Eindeloos hebben we getest want het moest wel goed zijn; ze moesten wèl blijven zitten natuurlijk. Miljoenen broodtrommels, hockeysticks en andere spullen zijn voorzien van deze naamstickers. 

Anouk dacht groot en breidde uit naar Duitsland, Italië en de rest van de wereld. Ze werd gespot door een wereldspeler en terwijl ze letterlijk doodziek was, speelde ze het spel van de verkoop op hoog niveau.

Als de koper zou merken dat ze ziek was dan verzwakte dat haar positie in het verkooptraject en ja! Anouk sleepte er miljoenen uit. Niet lang daarna overleed ze.

Kort voor haar overlijden kwam ze nog één keer naar onze boekenclub, om te vertellen over haar deal en zoals achteraf zou blijken, om afscheid van ons te nemen.

Sommige mensen geven kleur aan je leven, óók als ze er niet meer zijn.

Ike Bekking

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie