Afbeelding

Regen

20 februari 2024 om 11:50 Column

Column

Het is zondagmiddag en ik heb de komende vijftig minuten ingeruimd voor de column van deze week. 

De ramen zijn vol regendruppels en de wereld is grijs en somber; letterlijk en figuurlijk. Uit mijn raam zie ik de toren van het KNMI en ik hoop dat het instituut vanavond bij de weerberichten voor de komende week een positiever beeld zal schetsen.

Tegen beter weten in. Afgelopen week had ik een interessant gesprek met een jonge vluchteling en zijn vader. Ze kwamen op de fiets uit het asielzoekerscentrum drijfnat van de regen aan en ik mopperde over het slechte weer in Nederland. 

Ja, wen er maar aan, niet meer lekker in het zonnetje in het Midden-Oosten, maar hier in het kouwe Regenland. De puber keek mij met enige verbazing aan: veiligheid is belangrijker dan mooi weer… Ja vriend, je hebt gelijk.

Als kind keek ik vroeger tegen het einde van de week met argusogen naar de grasvelden als het weer eens flink had geregend. O, wat was het spannend of de voetbal dan wel door zou gaan. En wat baalde ik op zaterdagochtend als we bericht kregen van afgelasting, wat moest ik als dan ook nog het eerste was afgelast?

Mijn vader, geen voetballiefhebber, hield me dan voor dat veel mensen heel blij zouden zijn met regen, denk maar aan die landen met hongersnood… Ja pa, je hebt gelijk.

Hoe nu precies de relatie ligt tussen het veranderende klimaat en de hoeveelheid regen, vind ik best interessant, maar ik weet er niet genoeg van om daar iets zinnigs over te schrijven. Wel begrijp ik dat we in Nederland met z’n allen ons best moeten doen om droge voeten te houden. In Groningen gaat de gemeente zich bemoeien met het vergroenen van de tuinen middels een verordening; klink wel heftig. 

Laten we het hier ook gaan doen, maar dan zonder verordening. Het meeste grondwater komt van boven evenals het licht en beide zijn nodig om te groeien; letterlijk en figuurlijk.

Wat wonen we toch in een fijn land en in een mooie gemeente. Ja, die puber uit het Midden-Oosten schudde me weer eens wakker: zeur niet zo over het slechte weer.

Kijk naar het nieuws in de wereld en wees dankbaar dat je wieg hier in Regenland stond en niet in...

Martin van Veelen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie