Martin van Veelen
Martin van Veelen Eigen foto

Bewegen en lezen

15 september 2021 om 11:35 Column

Column

Enkele jaren geleden besteedde ik in de columns veelvuldig aandacht aan het feit dat wij, maar vooral ook de kinderen, te weinig bewegen. Ik koppelde beweegarmoede van kinderen vaak aan het opvallend weinig gewoon lekker buitenspelen na schooltijd. Het lijkt er voorzichtig op dat in buurtspeeltuintjes, pleinen en grasveldjes iets vaker en iets meer kinderen buitenspelen, maar nog lang niet genoeg. Ik weet dat er ruim 4.000 basisschoolleerlingen in onze gemeente wonen en dan is het nog steeds schrikbarend hoeveel daarvan bijna iedere dag na schooltijd binnen zijn. 

Vorige week las ik een mooi interview met een van de buurtsportcoaches, waaruit ook weer heel duidelijk werd dat zij hun best doen om kinderen in beweging te krijgen. Daarnaast geven de gymleraren op de scholen prima bewegingsonderwijs, op steeds meer scholen worden allerlei varianten van bewegend leren toegepast en de trainers op de sportclubs leveren ook een prima bijdrage, maar dat is echt niet genoeg! Waar is nou de sleutel om dit probleem echt op te lossen? Natuurlijk weet ik ook best dat het moeilijk concurreren is met het spelen van computerspelletjes en het kijken naar alles wat gerelateerd is aan internet, social media e.d. Ligt de sleutel bij de ouders? Of het dé sleutel is, durf ik niet te zeggen, maar de ouders zijn wel heel belangrijk. Is het eigenlijk wel nodig dat kinderen die iets na twee uur uit school komen, binnenblijven om uit te rusten? Lekker buitenspelen, prima toch na een dag op school ‘zitten’.

Onlangs kreeg ik het boekje ‘Hersenen willen lezen’ door Erik Scherder. In eerdere columns noemde ik ook al voorbeelden van deze bekende neuropsycholoog, o.a. omtrent ‘Laat je hersenen niet zitten’. Mooi om in dit nieuwe boekje te lezen dat zowel bewegen als lezen heel goed zijn voor de hersenen en dat de combinatie zelfs extra goed is. Door veel te bewegen, komen er in de hersenen structuren bij en door cognitieve inspanning, waarvan lezen een goed voorbeeld is, gaan die structuren beter functioneren. Erik Scherder legt dit in zijn boekje helder uit met mooie voorbeelden die hij combineert met wetenschappelijke feiten; een aanrader voor iedereen.

We hebben in onze gemeente volop de gelegenheid om te bewegen en we hebben een prima bibliotheek. En als u boeken koopt, doe dat dan alstublieft bij een lokale boekenwinkel.

De kinderboekenweek start op 6 oktober…

Martin van Veelen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie