Marit Nikerk
Marit Nikerk Archief

Een duurzame stem

6 oktober 2021 om 10:39 Column

Column

Heeft u ook zo’n zin in de herfst? Lekker met een (regen)jas aan lopen door de bossen vol rood- en oranjekleurige blaadjes of met een kop warme chocolademelk binnen te zitten terwijl het buiten regent? Ik kan niet wachten om met mijn eenjarige dochter kastanjes te gaan zoeken. Al vermoed ik dat ze die het liefst in haar mond stopt. En wie weet krijgen we in onze weelderige - of beter: overwoekerde - tuin wat weer egels op bezoek, die we ‘s nachts knisperend onder de blaadjes horen. 

De natuur op haar mooist, maar dat kan alleen als we er zuinig op zijn. Daarom begint vanaf vrijdag de Biltse Week van de Duurzaamheid. Een week vol met activiteiten rondom een duurzame toekomst. Doe mee met bijvoorbeeld de Veggie Challenge, durf te ontspullen of bezoek de Biltse Streekmarkt. 

Maar ook als krant hebben we oog voor mooie initiatieven. Deze week start een reeks artikelen in samenwerking met Stichting Biltsheerlijk over een duurzame voedselketen. En in de krant van 20 oktober staat in het teken van ‘Zin in de herfst!’ met allemaal leuke interviews en tips rondom de herfst. Wilt u als ondernemer ook hieraan bijdragen, neem dan contact op met onze media-adviseur Mireille Mooiman via m.mooiman@bdu.nl.

Een hoop positiviteit brengt je ver, maar toch is de zoektocht naar een duurzame toekomst lang niet zo soepel. De mogelijke komst van windmolens of zonnepanelen roept bij menig inwoner acute weerstand op. Niet voor niets viel het project van IX Zon na flink wat gesleep en kritiek op de gemeente in duigen. Als we duurzaam willen zijn moeten we juist lokaal kunnen denken en vooral met de visie: wat laten we achter voor onze inwoners én de generaties erna? 

Daarom zijn de plannen van BENG voor nieuwe zonnestroomvelden zo veelbelovend. Een stuk grasland aan de A27 waar zonne-energie kan worden opgewerkt voor heel Groenekan. Met minimaal 50% mede-eigenaarschap van inwoners en ruimte voor ideeën van inwoners. Met en door inwoners dus. Gaat dit het voorbeeld worden voor onze gemeente om zonne-energie op te wekken? Ik ben benieuwd.

Chapeau aan organisaties zoals BENG die hun nek uitsteken. Maar ook u kunt wat doen. Niet alleen door u te laten inspireren door de workshops in de Biltse Week van de Duurzaamheid, ook met uw stem. Want al lijken de gemeenteraadsverkiezingen nog ver weg: stem op een partij die zich inzet voor een duurzame wereld waar u achter staat. Want hoewel spandoeken, handtekeningenacties en inspreken in de gemeenteraad zeker aandacht krijgt: bij de verkiezingen kunnen we nog eerder het verschil maken.

Door Marit Nikerk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie