Martin van Veelen
Martin van Veelen Eigen foto

Het is niet anders

10 november 2021 om 11:53 Column

Column Martin van Veelen

Onlangs las ik dat de komende editie van de Dikke Van Dale veel nieuwe woorden zal bevatten: anderhalvemetersamenleving, coronaveilig, knuffelcontact, testsamenleving en viruswappie zullen zeker niet ontbreken, maar ook woorden die te maken hebben met andere actuele onderwerpen zoals het klimaat en inclusiviteit zorgen voor een nog dikkere Van Dale, het is niet anders.

Het korte zinnetje “Het is niet anders”, vergezeld met het ophalen van de schouders, heeft mijn inziens ook aan populariteit gewonnen en ik doe daar zelf ook veelvuldig aan mee. Moet ik weer een mondkapje op, moet ik m’n QR-code laten zien, mag ik geen handen geven, moet ik afstand houden... ach, het is niet anders.

Maar ik baal er wel van hoor. De basisscholen begonnen het schooljaar bijna als vanouds, de sportclubs zijn eveneens voortvarend gestart en het leek daar weer bijna gewoon. En wat dacht u van al die andere plekken waar het coronavirus zoveel heeft verknoeid en waar er de laatste maanden weer optimisme heerste: van kerken tot de horeca. De ziekenhuizen konden met veel pijn en moeite het achterstallig werk wegwerken. We zijn helaas weer teruggeworpen in de coronaellende, het is niet anders. De scholen maken zich nu druk over wat de consequenties kunnen zijn: klassen naar huis, thuisonderwijs, extra tekorten aan leerkrachten, de leuke activiteiten voor de leerlingen die wellicht niet door kunnen gaan. Ik kan me ook voorstellen dat de trainer van het eerste van FC De Bilt zich zorgen gaat maken of dit wel een normaal uitgespeeld voetbaljaar gaat worden. Zijn team doet het uitstekend in de eerste klasse en wie weet komt de hoofdklasse in beeld, maar door corona...

Veel belangrijker is het in de ziekenhuizen: wat ingewikkeld zeg! Steeds meer Covid-patiënten op de IC’s en steeds minder medisch personeel beschikbaar. Patiënten die wachten op een hart- of kankeroperatie moeten weer langer wachten tot er ruimte is, omdat de ruimte is ingenomen door coronaellende. Nu weet ik uit ervaring dat regulier twee weken wachten al heel naar kan zijn, laat staan als dat twee maanden zou duren, het is ook niet anders. Maar kan het echt niet anders? Als ik logisch nadenk dan kom ik weliswaar tot de conclusie dat het anders kan als iedereen zich laat vaccineren, maar wie ben ik om daar wat van de zeggen. Het is blijkbaar binnen veel thema’s ingewikkelder dan het lijkt: het formeren van een kabinet, het oplossen van de klimaatcrisis, het verslaan van corona… Het is niet anders, diep ademhalen, schouders eronder en doorgaan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie