Afbeelding
Eigen foto

De Wereld

30 maart 2022 om 10:32 Column

Wat een ellende in de wereld. Ik ben daar veelvuldig en langdurig over aan het nadenken en ik ben woedend op ‘mensen’ die willens en wetens onze planeet naar de knoppen helpen. Helaas, of misschien gelukkig, ben ik maar een klein schakeltje in het grote geheel en is mijn column slechts voor de Biltsche Courant. Mijn focus moet dus eigenlijk gericht zijn op lokale ontwikkelingen, maar ik kan dat zo moeilijk los zien van ons klimaat, oorlogen, vluchtelingen, hongersnoden en andere rampen.

Gisteren was ik in de Oosterlichtkerk en daar had de dominee echt een super goede preek. Ik kan die zo snel niet samenvatten, maar het gaf mij vertrouwen in deze moeilijke tijd. Vandaag en morgen spreek ik met schooldirecteuren die op hun scholen Oekraïense kinderen welkom heten. We weten nog niet precies hoeveel basisschoolleerlingen in onze gemeente zijn en komen. En we weten al helemaal niet hoelang zij hier zullen blijven, maar we weten wel dat we hen een warm welkom geven. Mooi dat onze gemeente niet alleen blauw en geel licht op het gemeentehuis heeft geregeld, maar dat daar tevens ruimte wordt gecreëerd om 60 vluchtelingen een tijdelijk onderkomen te verlenen. Hopelijk wordt er ergens in onze gemeente ook iets gevonden waar de inmiddels 125 Oekraïners voor langere tijd kunnen blijven. Natuurlijk hoop ik iedere keer als ik naar iets van het nieuws kijk, dat Poetin zijn gezonde verstand heeft gevonden en/of dat de Russen hem aan de kant hebben geschoven. Wat zou het fijn zijn als de oorlog heel snel stopt en dat de meeste vluchtelingen toch nog naar hun Oekraïne terug kunnen, voordat het land echt kapot gaat.

Ik heb vertrouwen in de toekomst, maar voor de korte termijn moeten we graag allemaal een steentje bijdragen aan het welbevinden van de Oekraïense vluchtelingen: gemeente, scholen, sportverenigingen, kerken, moskee, buurthuizen, vluchtelingenwerk, culturele en maatschappelijke instellingen, inwoners en ga zo maar door. Voor dat kleine stukje op de aarde kunnen wij zorgen, toch?

En natuurlijk vergeten we het klimaat en andere vluchtelingen niet.

Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen!

Column Martin van Veelen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie