Afbeelding
Archief

Column Edwin Plug BBC 13-4-2022

13 april 2022 om 12:32 Column

Column Edwin Plug

Somber

De uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen zijn bekend. Zij stemmen mij somber. Niet dat ik de uitslag in twijfel trek of dat ik “tegen” deze uitslagen ben! Integendeel! De kiezer heeft altijd gelijk! Democratie is iets wat ik koester en waardeer, ook nu en ook met deze uitslag.

Waarom stemt de uitslag mij dan toch somber? Ik zie bijvoorbeeld (te) weinig volksvertegenwoordigers vanuit de groene kernen in de nieuwe gemeenteraad. Ook zie ik duidelijk dat hoe er gestemd is in deze kernen anders is dan in Bilthoven en De Bilt. Mijn opinie is dan ook dat de huidige samenstelling van de gemeenteraad vooral via de Biltse en Bilthovense kiezers tot stand is gekomen en veel minder door de kiezers uit de kleine kernen. Als deze laatste groep het “voor het zeggen had” dan had er een totaal andere zetelverdeling geweest dan dat er nu is.

Ik zie de komende “Biltse gemeenteraad” jaren met grote zorgen en somberheid voor onze dorpen tegemoet. In Maartensdijk heerst bijvoorbeeld al jaren het gevoel tot “het afvalputje” van De Bilt geworden te zijn. Door hoe de raad nu is samengesteld worden die gevoelens niet weg genomen, zij worden juist versterkt. Als er dan ook alleen weer wethouders uit De Bilt of Bilthoven komen….

Ik hoor mensen als reactie op deze column al zeggen “Wat zeur je nou, we zijn toch een gemeente en dit is hoe een democratie werkt.” Het “zo werkt een democratie” onderschrijf ik! Het probleem zit in het feit dat we door de gemeentelijke herindeling wel (ik zeg nog steeds helaas) een gemeente zijn geworden, maar dat we in het doen en laten en samenstelling in het “wat we als dorpen zijn en willen zijn”, hoe we bestuurd willen worden, we dat zeker niet zijn. De uitslag van de afgelopen verkiezingen laat nog steeds een enorme kloof tussen “gemeente Maartensdijk” en “gemeente De Bilt/Bilthoven” zien.

Met de onevenwichtige vertegenwoordiging en het “niet representatief zijn van de samenstelling van de raad ten opzichte van het stemgedrag in de kernen” voorzie ik dat die kloof ook niet snel verkleind of gedicht gaat worden. Ook dat stemt mij (meer dan) somber.

Ik sluit af met een oproep naar de Biltse en Bilthovense leden van de gemeenteraad: Respecteer de lokale wil, lokale visie en lokale wensen van de inwoners van de groene kernen en wals de komende vier jaar niet met uw “Biltse/Bilthovense blik en visie” over onze dorpen heen!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie