Afbeelding
Eigen foto

Onzekere toekomst

Column

Column Martin van Veelen

In de jaren ’60 van de vorige eeuw zat ik als kind op een lagere school in Vlaardingen. We kregen in de zesde klas de opdracht om een tekening te maken, zoals we verwachten dat de wereld er in het jaar 2000 uit zou zien. Een heerlijke opdracht en ik weet nog goed dat ik met heel veel plezier rondvliegende auto’s tekende. Dat viel toch wat tegen in 2000. Als je nu de kinderen van de groepen 8 zou laten tekenen hoe zij de wereld in 2050 zien, dan tekenen ze wellicht weer rondvliegende auto’s. Het kan ook zijn dat deze kinderen veel beter nadenken over het klimaat en dat ze geen vliegende auto’s maar varende auto’s tekenen. Hopelijk valt het in 2050 mee.

Nu ook wat aandacht voor de nabije toekomst. Het coronavirus lijkt verdwenen, of toch niet helemaal. De scholen en de sportverenigingen in onze gemeente zijn gewoon aan het doen wat ze enkele jaren geleden ook heel gewoon vonden. Toch ben ik er niet helemaal zeker van of dit straks in het najaar ook nog gewoon doorgaat of dat we toch weer iets van een lockdown krijgen. Ik ga er gemakshalve maar van uit dat de apenpokken aan ons voorbij gaan, toch?

Nog veel erger en veel onduidelijker is het voor de mensen uit Oekraïne. Hier in onze gemeente wonen inmiddels ongeveer 130 Oekraïense vluchtelingen, veelal gehuisvest bij particulieren (waarvoor dank). Wat wordt hun toekomst? Hoelang gaat deze gruwelijke oorlog nog duren? Kunnen ze daarna nog terug? En nog veel meer algemene vragen over dit verschrikkelijke onderwerp.

Ook wat specifieker. Vorige week zijn ongeveer 20 kinderen tussen 6 en 12 jaar begonnen in een Schakelklas in WVT. Enkele leerkrachten van Stichting Delta proberen hen zo goed mogelijk te begeleiden en dat is een flinke uitdaging. Het zijn zeer ervaren leerkrachten en ook het lesgeven aan vluchtelingen is hen bekend. Natuurlijk zijn er verschillen tussen de kinderen in leeftijd, ontwikkeling, capaciteiten en wat ze hebben meegemaakt, dat was met de andere vluchtelingen ook zo. Toch is het met de Oekraïense kinderen fundamenteel anders. Ze wonen hier meestal met hun moeders, terwijl hun vaders oorlog voeren tegen Poetin. Ze weten echt niet of ze in Nederland blijven; eigenlijk willen ze het liefst terug naar hun eigen land, waarom zouden ze Nederlands willen leren? Wat een enorm onzekere toekomst!

advertentie