Bart van der Spek.
Bart van der Spek. Robbert Roos

Column: WK of Nee-K?

Column

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Qatar is een land met een achterlijk regime. Niet alleen zijn er waarschijnlijk duizenden arbeiders om het leven gekomen bij de bouw van de stadions, ook bungelt het Arabisch emiraat onderaan op ongeveer alle lijsten met vrijheden. 

Wie bijvoorbeeld op hetzelfde geslacht valt, kan in theorie de doodstraf krijgen. Het feit dat de FIFA, ook al een corrupte bende, Qatar heeft aangewezen als organisator van dit WK is alleen daarom al ronduit belachelijk. Toch kijk ik wel naar de wedstrijden van Nederland. Waarom?

Ik juich voor Oranje. Als groot voetbalfan met een oranje sporthart wil ik Nederland zien winnen tijdens een evenement. Of het nou een EK, de Nations League of een WK is, maakt me niet uit. Vanaf de eerste seconde van de wedstrijd tot het einde leef ik mee. Ik legitimeer daarmee niet het foute regime van Qatar, maar steun mijn ploeg, in dit geval mijn land. Net als vele Nederlanders juichten toen in 1978 Nederland de gelijkmaker maakte tijdens de finale van het WK in Argentinië, waar het vreselijke Videla-regime aan de macht was.

Zoals gezegd heeft Qatar een achterlijk regime, helaas geldt dat voor -een grove schatting- 75 procent van alle landen op aarde. In 2008 hadden de Olympische Spelen plaats in Peking, terwijl er een miljoen Oeigoeren in Chinese concentratiekampen zitten. En in 2018 was het WK in Rusland, waar dezelfde megalomane haatdwerg de scepter zwaaide als nu en de Krim al had geannexeerd. Met andere woorden: buiten de meeste Europese landen, Noord-Amerika en Oceanië zou je -als het om mensenrechten gaat- bijna nergens meer een groot sportevenement kunnen houden. 

Verder denk ik niet dat een kijkersboycot veel verschil gaat uitmaken voor de situatie in Qatar. Het WK is al aan het land gegeven, de wedstrijden zijn begonnen en helaas zijn er al berichten dat mensen met regenboogsymbolen zijn opgepakt. Het is onwaarschijnlijk dat het regime de teugels loslaat en het land een modelstaat wordt a la Noorwegen. Ik zou nooit naar Qatar op vakantie gaan, omdat je dan geld uitgeeft dat terecht komt bij de Qatarese overheid. Ik respecteer de mensen die uit principe niet naar de voetbalwedstrijden kijken, maar deel dat niet. Het is voor mij de komende weken dus een WK en geen Nee-K.

Bart van der Spek is eindredacteur van de Biltsche Courant.

advertentie
advertentie