Afbeelding
.

TAAL

22 februari 2023 om 08:33 Column

Column

Afgelopen week mocht ik aanwezig zijn bij de uitreiking van de Constantijn Huygensprijs aan niemand minder dan onze eigen Marion Bloem. Samen met Bea van Kunstenhuis Idea (bibliotheek) toog ik met de trein naar Den-Haag. Tijdens de reis hadden we alle tijd om het optreden met Eus (Özcan Akyol) die we in de boekenweek ontvangen, voor te bereiden. Heerlijk om te sparren en te delen.

In Den Haag aangekomen liepen we natuurlijk eerst de verkeerde kant op (kwebbel, kwebbel) en aangekomen in het Nationaal Theater aan het Spui, wachtte ons een warme ontvangst. Wij waren erg vroeg en dat was fijn want alle tijd voor koffie en zo. Het was een echt uitje.

Het programma werd opgeluisterd door o.a. Amara van der Elst. U zou haar kunnen kennen van de Nationale Herdenking, op een wegens Corona uitgestorven Dam, in 2021, waar zij als spoken-word artiest een gedicht ten gehore bracht

Thuisgekomen zocht ik haar op Youtube op en wàt een verschil met het heden. Eenmaal bezig zocht ik ook Atta op. Een vluchteling en ook spoken-word artiest, hem maakte ik ook in 2021 mee, tijdens een boekpresentatie van Cecile Korevaar, de Bilthovense auteur van de young-adult roman ’thuis draag ik bij me’ .

Als u nu denkt ‘waar heeft ze het over’? Een bekende spoken-word artiest is Amanda Gorman, zij trad op bij de inauguratie van president Joe Biden. Nu heeft u er een beeld bij hè?

Deze trend is een nieuwe kunstvorm die vooral jongeren aanspreekt en ik hoop dat mede hierdoor jongeren weer wat meer plezier aan lezen gaan beleven en dat de achteruitgang van de leesvaardigheid stopt…

En er is hoop want vandaag mag ik plaatsnemen op de Werkplaats in de jury bij de voorleeswedstrijd voor brugklassers waar tien jonge scholieren aan meedoen. De drie besten gaan door naar de landelijke wedstrijd. Alle tien krijgen ze van mij een boek cadeau, van een jonge Nederlandse spoken-word artiest.

Want alle kleine beetjes helpen…..

Ike Bekking

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie