Afbeelding

Verwarring

22 november 2023 om 11:45 Column

Column

Op de zondag voor de verkiezingen maak ik weer tijd voor mijn vierwekelijkse column. Het zou eigenlijk over onderwijs in onze gemeente moeten gaan, maar dat gaat goed genoeg. Of over sport in onze gemeente, maar dat kan altijd beter en ook wel zonder mijn verhaaltje. Misschien dan toch over vluchtelingen? Uit Syrië, Oekraïne of waar dan ook vandaan. Wat super dat hier in onze gemeente allerlei vrijwilligers hun nek voor hen uitsteken: vooral doorgaan. De verkiezingen zelf? Wat een verwarrende bedoeling. De rol van de media hierbij. Waar is het gezonde verstand? Ik kan en mag hier natuurlijk niet op in gaan en mijn politieke voorkeur laten blijken. Heb ik eigenlijk nog wel een politieke voorkeur? Welke thema’s zijn nu echt van belang?

Vorige week zondag waren mijn vrouw en ik in Amsterdam. Het leek ons een goed idee om mee te lopen met de klimaatmars. Geen snelwegen blokkeren of andere extreme, rebellerende acties, maar gewoon fatsoenlijk je stem laten horen. Het was fantastisch. Het was heerlijk weer, maar dat heeft niets met het klimaat te maken. Het was megadruk met mensen van allerlei generaties, achtergronden en veel van hen droegen van die borden met leuzen. De ene nog origineler dan de andere: bijna allemaal om elkaar op te roepen om mee te werken aan het stoppen van de opwarming van onze planeet. Na anderhalf uur in een prima sfeer sjokken van de Dam naar het Museumplein, kwamen we met 85.000 mensen aan op het grote veld voor het Rijksmuseum. We konden redelijk naar voren lopen en hoorden een schreeuwerige mevrouw iets roepen over het klimaat en de stijging van de oceaan. We deden met haar mee, want daar kwamen we immers voor om aandacht te vragen voor ons klimaat. Maar daarna riep ze ons op om mee te schreeuwen met From the river to the sea…

De meesten bleven stil, enkele omstanders schreeuwden mee. Ik kon het niet laten om deze personen te wijzen op de klimaatmars en hen te adviseren om volgende week een mars voor de vrede te organiseren. Ik ben niet voor Israël of voor de Palestijnen, ik vind het vreselijk wat daar en op meerdere plekken op de aarde gebeurt en ik ben voor de VREDE. Het was enorm verwarrend. Gelukkig kwam daarna een optreden van Jeangu Macrooy met diverse prachtige liedjes. De wereldberoemde klimaatactiviste Greta Thunberg hield ook nog een speech. Ach, ze is nog heel jong zullen we maar zeggen. Hoe dat ging heeft u wellicht op de televisie gezien: verwarring alom.

Martin van Veelen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie