Maarten van Rossem terug bij RTV Utrecht

24 september 2021 om 10:10 Historie

DE BILT Vanaf zondag 3 oktober zendt RTV Utrecht na jaren weer een nieuw seizoen Van Rossem Vertelt uit. In de zesdelige serie reist Maarten opnieuw door onze provincie en bekijkt de altijd nieuwsgierige presentator historische onderwerpen op zijn eigen manier. Zo neemt hij de kijkers mee in zijn fascinatie voor watertorens en duikt hij in de levens van kerkenarchitect Alfred Tepe en natuuronderzoeker Joan Gideon Loten. 

In de eerste aflevering dompelt hij zich onder in De Bilt, waar hij zich verdiept in de techniek van de watertoren. Want wie kent ze niet? Die opvallende grote torens in het Utrechtse landschap!

In de 19e eeuw was de bekendste kerkenarchitect in Nederland Abraham Cuypers, maar in onze regio is Alfred Tepe zijn grootste concurrent geweest. Hij ontwierp tientallen neogotische kerken die we nog steeds tot in de kleinste dorpen kunnen zien. Maarten zoekt uit hoe het nu met de door hem ontworpen kerken is.

Natuuronderzoeker Joan Gideon Loten uit Groenekan trok zo’n 400 jaar geleden de wijde wereld in. Maarten ontdekt in een museumdepot prachtige tekeningen van exotische vogels en planten die de onderzoeker uit Groenekan heeft achtergelaten. In de Westminster Abbey en in het British National Museum in Engeland wordt Gideon Loten geëerd, maar in Utrecht is hij een vergeten man. Maarten zoekt uit hoe dat kan.

In deze serie is er ook aandacht voor de maand van de geschiedenis met als thema: Aan het werk. Want het is nog helemaal niet zo heel lang geleden dat ook kinderen volop aan het werk waren. Na het Kinderwetje van Houten van 1874 was dat grotendeels verboden, maar bijvoorbeeld in de steenbakkerijen van Elst en de weverijen van Veenendaal was aan de orde van de dag. Maarten gaat naar Leerdam, waar ook in de glasblazerijen en fabrieken veel kinderen aan het werk waren.

Dit en veel meer in de nieuwe serie Van Rossem Vertelt, vanaf zondag 3 oktober bij RTV Utrecht. Online is het programma terug te zien op www.rtvutrecht.nl/vanrossemvertelt.

RTV Utrecht is de omroep voor de stad en provincie Utrecht.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie