Wouter Iseger uit Groenekan met zijn bijzondere boek over een uniek stukje Utrechtse geschiedenis
Wouter Iseger uit Groenekan met zijn bijzondere boek over een uniek stukje Utrechtse geschiedenis Julie Houben

Van Utrechtse klok tot wapentuig

13 januari 2022 om 08:09 Historie

De strijd tegen klokkenvordering

GROENEKAN Dat zijn fascinatie voor de Domtoren en andere historische gebouwen in Utrecht ooit tot een boek zou leiden, had Groenekanner Wouter Iseger nooit gedacht. Toch verscheen onlangs zijn boek Stille Torens. ‘De Dom was gedurende de hele bezetting doodstil.’

Door: Julie Houben

OMVERGEBLAZEN Wouter Iseger (43) groeide op in Bilthoven en was van kinds af aan al geboeid door de historie die de stad Utrecht ademde. “Vooral de Domtoren vond en vind ik magisch. In die eeuwenoude toren ‘voel’ je de geschiedenis, dat fascineert mij. Om vaker in de toren te kunnen zijn, werd ik in 2014 lid van het Utrechts Klokkenluiders Gilde (UKG). De eerste keer op die luidzolder was een indrukwekkende ervaring. Ik werd bijna letterlijk omvergeblazen door het geluid van de enorme klokken en was meteen verkocht. Ik hang sindsdien regelmatig aan de touwen van één van de vele Utrechtse kerkklokken en geniet er elke keer weer van. Loop op zondagochtend door de stad en je hoort het prachtige concert van alle klokken en carillons. Dat ik daaraan mag bijdragen vind ik een eer.”

OMGESMOLTEN  Hoe anders was het tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wouter: “De Domtoren is vijf jaar compleet stil geweest. De carillons van de Domtoren en de Nicolaïkerk zijn net als enkele monumentale luidklokken door gedreven mannen van de Utrechtse Kunstbeschermingsdienst aan het begin van de bezetting uit de torens gehaald om beschermd te worden tegen luchtaanvallen. Verreweg de meeste klokken in de stad werden in 1943 echter door de bezetter gevorderd, naar Duitsland verscheept en daar omgesmolten tot kogels, bommen en munitiekisten. Over deze zogenaamde klokkenvordering gaat mijn boek.” 

ZIJTONEEL Het boek zou eigenlijk een artikel worden. Zelf had Wouter aanvankelijk nooit van het fenomeen klokkenvordering gehoord. “Ik schrijf vaker voor het UKG en toen ik de vraag kreeg om hierover een artikel te schrijven, zei ik meteen ja. Want hoewel Utrecht gezien wordt als dé klokkenstad van Nederland, was er over deze gebeurtenissen weinig geschreven. Dat is natuurlijk niet vreemd, want afgezet tegen alle verschrikkingen tijdens de Tweede Wereldoorlog, heeft deze geschiedenis zich uiteraard ver op het zijtoneel afgespeeld. Toch sprak het verrassende feit me aan, dat er in die grauwe tijd mensen waren die zich zo vol toewijding inzetten voor het behoud van iets dat je pas mist als het er niet meer is: klokgeluid van eeuwenoude klokken. Ik stuitte tijdens uitgebreid archiefonderzoek op een schat aan informatie én onbekend fotomateriaal over dit onderwerp. Samen met het UKG besloot ik dat het een boek zou worden. Na vier jaar onderzoek en schrijven is het onlangs verschenen. Een fraai uitgeven boek dat hopelijk een verrassend inkijkje geeft in een opmerkelijke geschiedenis.”

Stille Torens - Wouter Iseger, uitgeverij Matrijs. Het boek is te koop bij onder andere bij de Bilthovense Boekhandel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie