Zig-zag tors van Eja Siepman van den Berg
Zig-zag tors van Eja Siepman van den Berg

Eja Siepman van den Berg en Leon Adriaans exposeren in Slot Zeist; Tijdgenoten en tegenpolen

8 februari 2024 om 22:15 Kunst

ZEIST Onder deze titel opent Slot Zeist van 6 februari t/m 21 april 2024 de deuren voor een bijzondere tentoonstelling, met werken van beeldhouwster Eja Siepman van den Berg en kunstschilder Leon Adriaans. Beide zijn Brabanders, de één geboren in Eindhoven (1943), de ander in Helmond (1944). Tijdgenoten dus, maar ook tegenpolen, waar het gaat om hun werk: de perfectie van het figuratieve beeld tegenover de rauwe emotie van de intuïtie.

Beide kunstenaars raakten in hun opleidingstijd geïnspireerd door de beroemde Roemeense beeldhouwer Brancusi. Diens zoektocht naar de essentie van alle vormen, naar het weglaten van alles wat niet functioneel is, ‘vertaalde’ Eja Siepman van den Berg in de voorbijgaande momenten tussen kindertijd en volwassenwording en emotioneerde Leon Adriaans via het verloren Brabantse landleven. De torso’s van Eja Siepman van den Berg - winnares van de prestigieuze Prix de Rome (1968) en de Wilhelminaring (2017) - zijn zowel figuratief als sensitief. Ze verleiden de toeschouwer met een symmetrische perfectie en een klassieke, schijnbaar onbenaderbare weergave van het menselijk lichaam. De ‘koele’ verbeelding in marmer of donker gepatineerd brons noodt tot aanraken, terwijl afstand wordt gecreëerd door de vervreemding die het ontbreken van hoofd, armen en benen veroorzaakt. De schoonheid vraagt om bewondering, de perfectie om terughoudendheid.

De totale beheersing in de beelden van Eja Siepman van den Berg staat in schril contrast tot de oerkracht in de schilderwerken van Leon Adriaans, die zich in zijn te korte leven - hij overleed in 2004 - tegen de verdrukking in ontwikkelde van tekenaar/beeldhouwer tot dichter/kunstschilder. Het boerenleven dat hem vanaf zijn jeugd fascineerde vond weerklank op elk materiaal dat hem voorhanden kwam: voederzakken, oud hout, karton, planken, houtskool, kalk, duivenpoep, aarde. Deze ‘Arte Povera’ paste bij zijn karakter: van basaal tot enorm, van weemoed tot bijna explosieve kracht.

De illustere vertrekken van Slot Zeist bieden de komende maanden een historische plek aan tijdloze, maar tegelijkertijd volledig eigentijdse kunst. Er worden van beide kunstenaars ook films vertoond en op inschrijving worden rondleidingen gegeven.

Meer over de expositie: www.slotzeist.nl

Voederzak, van Leon Adriaans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie