V.l.n.r. Burgemeester Potters, Wilma van der Veen en Tibo van de Zand in het beeldenlabyrint van Jits Bakker in De Bilt.
V.l.n.r. Burgemeester Potters, Wilma van der Veen en Tibo van de Zand in het beeldenlabyrint van Jits Bakker in De Bilt. Stichting Jits Bakker Collectie

Burgemeester De Bilt bezoekt historisch atelier Jits Bakker

27 mei 2023 om 16:34 Kunst Deel je nieuws

DE BILT - Deze week heeft de burgemeester van De Bilt, mr. S.C.C.M. (Sjoerd) Potters, een werkbezoek gebracht aan het monumentale atelier en het beeldenlabyrint van kunstenaar Jits Bakker. De Stichting Jits Bakker Collectie, die een groot gedeelte van het veelomvattende oeuvre van de in 2014 overleden beeldhouwer beheert, is hier onder meer gevestigd. Het bezoek stond in het teken van de inspanningen van de stichting om kunst toegankelijk te houden voor een breed publiek, en om het cultureel erfgoed te behouden voor huidige en toekomstige generaties. 

De burgemeester werd hartelijk ontvangen en rondgeleid door Wilma van der Veen, secretaris van de Stichting Jits Bakker Collectie, en voorzitter Tibo van de Zand - tevens zoon van Jits Bakker. Burgemeester Potters toonde zich diep onder de indruk van de artistieke veelzijdigheid en het vakmanschap van de kunstenaar. “Ik ben ontzettend trots dat de nalatenschap van deze grootse kunstenaar in uitstekende handen is bij zijn zoon Tibo. Het spreekwoord ‘de appel valt niet ver van de boom’ is ook hier weer van toepassing, gezien de kunst die Tibo maakt. Het is een unieke plek in onze gemeente. Het was een erg leuke ontmoeting, die zeker naar meer smaakt”, aldus burgemeester Potters. 

Een ander belangrijk onderwerp was de inzet van de Stichting Jits Bakker Collectie rondom talentontwikkeling bij de jeugd. Momenteel krijgen ongeveer zevenhonderd schoolkinderen uit regio De Bilt een interactieve en culturele les in- en rondom het atelier ‘de kooi’. Het programma - samengesteld in samenwerking met KunstCentraal - wordt zeer enthousiast ontvangen door zowel de basisschoolleerlingen alsmede de schoolleiding. “Een belangrijke doelstelling van de stichting is om barrières rondom het bezoeken van culturele instellingen en het bekijken van kunst te verminderen. Op deze manier is kunst voor iedereen toegankelijk, ongeacht achtergrond of sociaaleconomische status. Niet ieder kind komt vanzelfsprekend met kunst in aanraking, daarom is het juist zo bijzonder om het enthousiasme te zien bij de jeugd. Er gaat echt een wereld voor ze open”, aldus Tibo van de Zand. Het schoolprogramma duurt nog tot medio juni. 

De Stichting Jits Bakker Collectie zet zich iedere dag in voor het behoud van de kunstcollectie van Jits Bakker. Het atelier ‘de kooi’ maakt onderdeel uit van het cultureel erfgoed en de culturele identiteit van de kunstenaar en de regio. Momenteel is een grondige renovatie van het pand noodzakelijk, aangezien de kwetsbare kunst wordt bedreigd door vocht, schimmel en lekkages. De stichting is in gesprek met verschillende belanghebbenden en organisaties om ervoor te zorgen dat het bijzondere cultureel erfgoed behouden kan blijven. 

Kunstenaar Jits Bakker verwierf internationaal faam door zijn beelden die over de hele wereld geplaatst zijn. Een groot gedeelte van zijn levenswerk is ondergebracht in de Stichting Jits Bakker Collectie, die zijn intellectuele oeuvre beheert en toegankelijk maakt voor het publiek.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie