V.l.n.r.: Leen Blonk, Maurice Bos, Ruud Venderbosch en Ellen van Tellingen- Jong.
V.l.n.r.: Leen Blonk, Maurice Bos, Ruud Venderbosch en Ellen van Tellingen- Jong. René Borkent

Brandweer kan feestje vieren

Maatschappelijk

,Je moet elkaar kunnen vertrouwen’

DE BILT Het brandweerkorps De Bilt hield zaterdagavond z’n jaarlijkse korpsavond. Voordat het feest losbarstte in het H.F. Wittecentrum werden enkele medewerkers in het zonnetje gezet.

door René Borkent

De ‘’koningin’’ van de avond was Ellen van Tellingen- Jong, die maar liefst drie keer naar voren werd geroepen: omdat ze 12,5 jaar vrijwilliger is bij de brandweer, omdat ze 10 jaar vrijwilliger is in De Bilt en omdat ze dit jaar is geïnstalleerd als bevelvoerder. 

Maurice Bos behaalde z’n diploma Manschap en Ruud Venderbosch z’n diploma Brandweerchauffeur groot. En bevelvoerder Leen Blonk mocht een onderscheiding in ontvangst nemen omdat hij al 45 jaar als vrijwilliger is verbonden aan de brandweerpost in De Bilt. 

,,Het voelt helemaal niet zo lang’’, zegt Blonk. Hij wil er ook gewoon mee doorgaan, zo lang als het kan. ,,Ik bekijk het per jaar.’’

In de tijd dat Blonk begon was de post in De Bilt nog zelfstandig. ,,Maar er is geen gemeentelijke brandweer meer. Het is opgegaan in de VRU, de Veiligheidsregio Utrecht. Vroeger was het kleiner. Toen had je dingen sneller geregeld.’’

FAMILIE Maar hij ziet ook de voordelen van de schaalvergroting. ,,De opleiding is nu meer gestructureerd. Er zijn realistische oefensessies gekomen.’’ Blonk is zijn werk dan ook met heel veel plezier blijven doen. Hij waardeert vooral het saamhorigheidsgevoel. ,,De mensen van de brandweer zijn m’n tweede familie geworden’’, vertelt Blonk. Hij vindt het bijvoorbeeld ook heel fijn om met een brandweerauto naar een jaarmarkt te gaan om nieuwe vrijwilligers te werven. ,,Het is leuk als er nieuwe aanwas komt’’, zegt hij. 

PLEZIER Want maakt nu iemand een goede brandweerman of -vrouw? Blonk legt uit: ,,In de eerste plaats moet je een normale conditie hebben. Je moet beschikken over verantwoordelijkheidsgevoel. Je moet goed kunnen samenwerken: je moet elkaar immers kunnen vertrouwen in gevaarlijke situaties. Maar bovenal moet je er plezier in hebben. En natuurlijk is het ook heel belangrijk dat mijn vrouw er achter staat.’’ 

Met z’n 45-jarige historie als vrijwilliger is Blonk één van de langst dienende brandweerlieden in de regio. ,,Op Post Maartensdijk is er iemand al 50 jaar betrokken bij de brandweer’’, weet hij.

NORMAAL Het afgelopen jaar was een ‘’redelijk normaal’’ jaar voor het team in De Bilt. Er waren geen grote incidenten sinds vorig jaar november. Het team heeft wel assistentie verleend bij twee grote branden, in Nieuwegein en in Soesterberg. In het komende jaar is er meer nieuws: dan komt er meer duidelijkheid over de nieuwbouw. ,,Dat is een leuk vooruitzicht, die nieuwe post’’, zegt Blonk. 

UITWISSELING Waar hij ook van geniet is het uitwisselingsprogramma met de Duitse zustergemeente Coesfeld en dan vooral met het dorp Lette, dat ook bij de gemeente Coesfeld hoort. Door corona kon een aantal jaren geen officiële uitwisseling meer plaatsvinden, maar Blonk is wel privé op bezoek geweest bij z’n vrienden in Lette.

advertentie
advertentie