Fietsdocenten krijgen bij Mens De Bilt tips over de uitleg van verkeersborden.
Fietsdocenten krijgen bij Mens De Bilt tips over de uitleg van verkeersborden. Julie Houben

Fietsles geven doe je zo

15 maart 2023 om 15:06 Maatschappelijk Tips van de redactie

‘Het evenwicht is het grootste probleem’

DE BILT Het is vrijdagmiddag vier uur. Geen mens waagt zich vrijwillig buiten op deze gure dag met sneeuw en snijdende wind. Maar in de Buurtkamer Molenkamp van Mens De Bilt is volop actie. Hier leren drie vrijwilligers hoe ze het beste fietslessen kunnen geven aan bijvoorbeeld statushouders. ‘Je gunt iedereen toch die vrijheid?’

Door Julie Houben

Nieuw leven inblazen “Ik ben zo blij dat Boudewijn ‘t Hart mij benaderde” vertelt Wilma van Poelgeest van Mens De Bilt. “Voor de coronatijd gaven wij ook fietslessen aan mensen uit andere culturen die hier zijn komen wonen. Maar de coördinator was vertrokken en dus lag het project stil. Nu is Boudewijn de nieuwe coördinator.” Dat kwam zo, vertelt hij: “Ik begeleid regelmatig statushouders als taalcoach en vroeg me af waar ze fietslessen konden krijgen. Toen ik hoorde dat dit in onze gemeente niet meer kon, wilde ik dit wel nieuw leven inblazen.”

Zonder zijwieltjes Boudewijn regelde in korte tijd vijf fietsdocenten, allemaal vrijwilligers overigens, net als hij zelf. Maar hoe doe je dat eigenlijk, fietslessen geven? Het klinkt heel gemakkelijk. We hebben tenslotte allemaal onze kinderen leren fietsen. Maar dat was met zijwieltjes. En de verkeersregels leerden ze naast je op de fiets. Als fietsdocent bij Mens De Bilt heb je te maken met volwassenen, die vaak te taal niet goed spreken, de verkeersregels rondom fietsen niet kennen en zijwieltjes zijn er ook niet bij. 

Verkeersregels uitleggen Reden genoeg voor Boudewijn om op deze winterse vrijdagmiddag Fans Lueb van de Fietsersbond uit te nodigen voor een heuse ‘fietsdocentenles’ voor zijn nieuwe team. Vooral het gedeelte ‘hoe maak ik mijn leerling wegwijs in het verkeer’ vinden de drie aanwezigen leerzaam. Ze hebben allemaal al ervaring met fietslessen geven en vooral dat stukje verkeersregels en borden uitleggen is wel een dingetje. “Ik ga vaak met mijn leerling op een druk kruispunt zitten waar we ter plekke situaties bekijken die ik dan uitleg”, vertelt Annet. In het ‘leslokaal’ staat ook een vouwfiets; de ideale fiets om lessen mee te geven. Cécile: “Evenwicht is hét probleem bij leren fietsen. Daarom gebruiken we het liefst een fiets met verstelbaar zadel, zodat de leerling altijd met de voeten bij de grond kan. En inklapbare trappers. Zo kun je eerst al loopfietsend het evenwicht oefenen.” Fietslessen geven vraagt dus best iets van je, zoveel is duidelijk. Maar het is vooral heel leuk, vinden ze alle drie. “Je geeft er iemand zoveel vrijheid mee. Geen gedoe meer met het OV, of dat je man je overal naar toe moet brengen. Je kunt zelf met de fiets je kinderen naar school brengen. Voor ons is dat allemaal heel normaal. Voor deze mensen niet. Dat gun je toch iedereen?” aldus Sander.

Iets voor u? Fietslessen zijn altijd 1 op 1. Een leerling betaalt eenmalig €12,50. Mens De Bilt zorgt voor de lesfiets. Wie fietslessen wil krijgen óf fietslessen wil geven, kan contact opnemen met Wilma van Poelgeest: w.vanpoelgeest@mensdebilt.nl of 06-47296357.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie