Miranda de Graaf (r) in gesprek met Jacqueline Franssens van Stichting Leergeld De Bilt.
Miranda de Graaf (r) in gesprek met Jacqueline Franssens van Stichting Leergeld De Bilt. Julie Houben

Blij met Stichting Leergeld

3 november 2021 om 09:01 Mensen

‘Ga ervoor en schaam je niet’

DE BILT Sinds haar scheiding kan Miranda de eindjes niet meer aan elkaar knopen. Dankzij Stichting Leergeld De Bilt kunnen haar drie dochters toch op een sport of muziekles. ‘Ik ben zo blij met de hulp van deze mensen.’

Door Julie Houben

Miranda de Graaf (45) uit Bilthoven is een van de circa 300 ouders die de weg vonden naar Stichting Leergeld De Bilt. Ze is er nog elke dag blij mee. “Sinds de scheiding in 2017 woon ik alleen met mijn drie meiden, die nu 7, 11 en 15 zijn. De scheiding en het feit dat ik er opeens alleen voor stond met drie kleine kinderen hakte erin. Ik probeerde wel een baan te vinden waarmee we het hoofd boven water konden houden, maar meer dan kleine en slecht betaalde baantjes lukte dat gewoon niet in combinatie met de zorg voor de meiden.”

TOPSPORT Ze kon net rondkomen van wat ze verdiende maar hing altijd rond bijstandsniveau. Kleding ging standaard langs alle drie de meiden en kwam zelden nieuw uit de winkel. En dat is nog steeds zo. “Het was vanaf het begin topsport om het hoofd boven water te houden. Dan komt de vraag van je dochter: ‘Mam, mag ik ook op toneel?’ Ik gunde het haar zo maar hóe dan? Gelukkig ben ik een mondig type. Ik praat gemakkelijk met mensen én ik schaam me niet voor mijn situatie. Ik kan er tenslotte niks aan doen. Zo attendeerde een moeder op het schoolplein mij erop dat Stichting Leergeld sport- en cultuurlessen betaalt als ouders dit zelf niet kunnen betalen. Ik ben daar meteen achteraan gegaan.”

BINGO Het intakegesprek vond Miranda wel spannend. “Het voelde als de zoveelste controle, alsof ik iets fout had gedaan. Je hebt geen idee hóe complex alle regeltjes zijn en hóe snel je iets fout kunt doen, waardoor je meteen in de problemen komt en geld moet terugbetalen. Gelukkig viel het mee. Leergeld De Bilt draait helemaal op vrijwilligers en dat zijn echt toppers. Ze kijken waar Leergeld je mee kan helpen en of je in aanmerking komt voor vergoedingen. Dit hangt af van de hoogte van je inkomen. Niet alleen mensen met een U-pas of bijstandsuitkering komen hiervoor in aanmerking, maar ook werkende ouders met geldzorgen. Dat was bingo bij mij. En dus kon mijn oudste dochter dankzij Leergeld theaterlessen volgen bij Masquerade. Ze doet dit nu al vier jaar en ze is poepgoed. Ik ben zo blij voor haar.”

FIETS EN LAPTOP Ben je eenmaal bekend bij Stichting Leergeld, dan kun je jaarlijks aanvragen doen. Naast sport- en cultuurlessen voor haar drie dochters, kreeg Miranda ook een bijdrage voor een fiets en een laptop toen haar oudste naar de middelbare school ging. “Ik weet echt niet hoe ik dat zelf had moeten betalen. Leergeld maakt voor mijn meiden het verschil tussen een echt armoedig leven en ‘doen wat alle kinderen doen’.”

Ben jij een werkende ouder met geldzorgen of zit je (deels) in de bijstand? Schaam je niet en neem contact op! www.leergelddebilt.nl / leergelddebilt@gmail.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie