Wil, kleindochter Evi en dochter Shula. De opbrengst van Evi's tie dye shirts gaat naar Oekraïne.
Wil, kleindochter Evi en dochter Shula. De opbrengst van Evi's tie dye shirts gaat naar Oekraïne. Julie Houben

Drie generaties actief voor Oekraïne

16 maart 2022 om 08:50 Mensen

‘Alle beetjes helpen’

DE BILT - Toen Wil Roelofsen uit De Bilt de beelden van de inval in Oekraïne zag, wist hij: ik wil iets doen voor al die miljoenen Oekraïners die door deze oorlog getroffen worden. Samen met zijn dochter zette hij een spontane inzamelactie op. Ook zijn kleindochter van 11 doet wat ze kan.

Door Julie Houben

IN MIJN HART “Het raakt me zo enorm wat er in Oekraïne gebeurt”, vertelt Wil Roelofsen (66), in het dagelijks leven docent en coach op de Hogeschool van Amsterdam. “Sinds de ramp met de kerncentrale in Tsjernobyl in 1986 heeft dit land al een speciaal plekje in mijn hart. De Russische bezetting van de Krim, de strijd om Donetsk en Loehansk, de ramp met de MH17 die hier een direct gevolg van was: dit land heeft al de nodige klappen gehad. Daarnaast was ik ook groot fan van de twee Oekraïense bokslegendes die jarenlang wereldkampioen waren en waarvan een van de broers nu de stoere burgemeester van Kyiv is. Ik wilde dus meteen iets doen voor dit sympathieke land.”

HULPGOEDEREN Wil’s dochter Shula dacht er hetzelfde over. Samen zamelden ze een grote hoeveelheid spullen in, vertelt Wil. “Er is vooral behoefte aan matrassen en slaapzakken. Daar had ik gelukkig een flinke voorraad van. Dat heb je zo met vijf kinderen die nog regelmatig komen logeren. Maar die mensen hebben het harder nodig dan wij. Shula kocht medicijnen en toiletartikelen en via een Oekraïense connectie van Shula is er nu een busje op weg naar de mensen die het nodig hebben. Zij gaat ook mensen in huis nemen. Ze heeft zich al aangemeld voor Takecarebnb, de organisatie die vluchtelingen aan gastgezinnen koppelt.”

IEDEREEN ACTIEF Ook Shula’s dochter Evi (11) wilde iets bijdragen. Wil: “Hoe jong ze ook is, ze heeft al een paar jaar een webshop waarmee ze haar eigen ty die shirts verkoopt. Ze wilde heel graag iets doen voor haar Oekraïense leeftijdgenoten, die opeens moeten vluchten of in schuilkelders moeten leven. Daarom houdt ze nu een actie waarmee ze de opbrengst uit haar webshop aan Giro 555 doneert. Haar vader verdubbelt het eindbedrag. Ook twee van mijn andere kinderen zijn actief. Zij werken aan de Hogeschool Zuyd in Maastricht. Daar studeerde onlangs een Oekraïense studente af, die net teruggekeerd was naar Kyiv om daar aan een mooie carrière te beginnen. Zij moest halsoverkop vluchten met haar moeder. Weg is haar toekomst. Mijn zoon en dochter helpen haar om in Maastricht een onderkomen te regelen en zijn daarvoor een crowdfunding gestart.”

OPTREDEN VOOR OEKRAÏNE Het is een open deur, maar alle beetjes helpen, vindt Wil. Zijn volgende actie is ook al een feit: “Afgelopen zondag traden we met onze band op in Pomp 41. Normaal gaan we met de pet rond voor een vrijwillige bijdrage voor de band. Deze keer vroegen we mensen om een extra gulle bijdrage omdat de opbrengst naar Oekraïne gaat. Dat heeft toch weer 145 euro opgeleverd. Mooi toch?”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie