Rick met zijn twee zoons en naast zich Sacha tijdens een lasergame uitje, zomer 2019. De foto is met toestemming van Sacha en zijn moeder geplaatst.
Rick met zijn twee zoons en naast zich Sacha tijdens een lasergame uitje, zomer 2019. De foto is met toestemming van Sacha en zijn moeder geplaatst. Rick de Heer - privecollectie

Vijf zomers met Duitse Sacha

Mensen

‘Vakantieouder zijn voelt zo waardevol’

BILTHOVEN - De zomer komt eraan. Eindelijk weer op vakantie. Toch zijn er veel kinderen die nooit op vakantie kunnen. Voor hen zoekt Europa Kinderhulp vakantieouders. Rick de Heer uit Bilthoven was vakantieouder van de Duitse Sacha. ‘We hebben nog steeds contact.’

Door Julie Houben

[Bleek jochie] Rick weet het nog goed, hoe hij zeven jaar geleden met zijn vrouw en twee zoontjes van 10 en 12 jaar in Arnhem op de bus uit Duitsland stond te wachten. “Het was best spannend. Wat stapt er zo uit die bus? Daar kwam hij: een bleek en moe jochie van 9 jaar, met een enorme koffer die maar half vol bleek te zitten met kleren en schoenen die hem deels nog te groot waren. Wij spraken matig Duits, onze zoons helemaal niet, maar met handen en voeten ging het ook. Hij moest twee dagen wennen maar toen voelde hij zich thuis. Het klikte met onze jongens en je zag Sacha opbloeien en genieten. Uitjes naar de McDonalds waren zijn favoriet maar lekker zwemmen in ons zwembadje in de tuin was ook prima. Na ruim twee weken zat het erop. Gebruind en een tikje zwaarder leverden we hem weer af bij de bus terug naar zijn dorpje in voormalig Oost-Duitsland.”

[Thuisvoelen] Sacha bleef vijf zomers lang komen, tot zijn 14e. Toen stopten de reizen door corona. Rick: “Hij vond het fijn bij ons en wij vonden het fijn om hem jaarlijks even als extra kind bij ons te hebben. Mooi om te zien hoe hij zich steeds meer thuis voelde. Toen hij wat ouder was hielp hij ook graag mee met koken. Zo leerden we van hem dat bbq-spiesjes zonder stukjes paprika écht niet konden.” 

[Waardevol] Niet alleen vakantiekind Sacha was een ‘blijvertje’, vertelt Rick, die inmiddels penningmeester is van Europa Kinderhulp en daarnaast intakegesprekken met vakantieouders doet. “Het komt vaak voor dat kinderen een aantal jaren teruggaan naar eenzelfde vakantiegezin, omdat het van beide kanten klikt. Natuurlijk, je moet er wel energie in steken en je moet er misschien wat extra vrije dagen voor opnemen. Maar een zomervakantie duurt zes weken en je kunt dus nog gewoon met je gezin op vakantie. Het voelt zo waardevol om daarnaast ook een ander kind een onbezorgde vakantie te geven. Waarbij het even helemaal los is uit zijn of haar  thuissituatie, waar meestal sociale en/of financiële problemen spelen. Daar krijg je als vakantiegezin bewust geen informatie over, zodat je een kind onbevangen opneemt.”

[Blijvend contact] Sacha is inmiddels 17. Rick: “Hij heeft zijn eigen plannen maar we houden contact. Als onze jongens uit huis zijn overwegen mijn vrouw en ik om weer twee vakantiekinderen op te nemen.” 

Europa Kinderhulp is op zoek naar nieuwe vakantieouders. De vakantiekinderen zijn doorgaans tussen de 6 en 12 jaar en ze blijven 16 dagen. Voor meer informatie: rick.deheer@europakinderhulp.nl of kijk op: www.europakinderhulp.nl

advertentie