Kateryna en Bart in hun Oekraïense restaurant Dobre
Kateryna en Bart in hun Oekraïense restaurant Dobre Michael Szarpak

Oekraïens restaurant Dobre

8 maart 2023 om 14:29 Mensen

Dobre staat voor ‘goed’ en ‘goed doen’

DE BILT Wat begon als een spontane hulpactie aan Oekraïne, mondde een jaar later uit in een uniek restaurant. De helft van het personeel bestaat uit Oekraïense vluchtelingen en een deel van de opbrengst gaat naar Oekraïne. ‘Het voelt als een stukje Kiev in De Bilt.’


Door Julie Houben

Vage droom Ze zijn er allebei nog een beetje beduusd van, vertellen eigenaren Bart Hamminga (53) en zijn Oekraïense vrouw Kateryna Gordiienko (37). Tot een jaar geleden had het stel nog slechts een vage droom om iets te op te zetten ‘waarin gastvrijheid en kindvriendelijkheid samen gaan’. Bart: “Kateryna en ik ontmoetten elkaar negen jaar geleden op een werkcongres bij Toyota, waar we toen beiden werkten. In 2015 kwam Kateryna hier wonen, waar ze snel weer een mooie baan vond in de autoindustrie. Ons plan om hiernaast samen iets in de horecasfeer op te zetten, belandde door corona tijdelijk in de koelkast.”

Vluchtelingen helpen Toen viel Rusland opeens Oekraïne binnen en raakte alles in een stroomversnelling. Kateryna: “Na drie dagen schuilkelder en bominslagen vlak bij hun huis, besloten we mijn ouders uit Kiev op te halen, om ze bij ons te laten wonen. Voor de heenweg stouwden we onze bus vol hulpgoederen, om daarmee vluchtelingen aan de Poolse grens te helpen.” Wat ze daar aantroffen maakte diepe indruk. Bart: “Zoveel mensen, zoveel wanhoop. We besloten dat we meer wilden doen. Ik kreeg van mijn werk een aantal busjes mee, die we in no time vol kregen met nog meer hulpgoederen. Op de terugweg namen we eigenlijk random 24 Oekraïense vluchtelingen mee terug, die daar aan de grens stonden en geen idee hadden waar ze naartoe konden. In ons busje bleken mensen met horeca ervaring te zitten. Eentje werkte zelfs in Kateryna’s favoriete restaurant in Kiev!”

Oekraïense gastvrijheid Zo kwam in dat busje alles bij elkaar, vertelt Bart: “’Laten we met deze mensen een restaurant opzetten’, besloten we. Daarmee helpen we hen om hun draai én een inkomen in Nederland te vinden. En we zetten samen een uniek stukje Oekraïense gastvrijheid neer. We besloten meteen om ook een deel van de opbrengst aan Oekraïne te doneren. We ontdekten dat De Nieuwe Griffel te koop stond en werden meteen verliefd op de sfeer hier.” Kateryna: “We hebben het nog een beetje meer Kiev-style ingericht. Ja, wij zijn een stuk moderner dan mensen hier misschien denken hoor. Op het menu staan Oekraïense toppers, maar ook Georgische khachapuri en Armeense flatbreads, gemaakt door een Armeens gezin. De Oekraïense keuken is redelijk basic, onze stijl is wat meer ‘fusion’, net als in de betere restaurants van Kiev.”

Af en toe een traan Er werken nu zes Oekraïense vrouwen bij Dobre. “Soms vloeit er een traan, als we Oekraïense muziek draaien”, vertelt Kateryna, “maar we genieten vooral van wat we samen neerzetten. Mensen die komen eten, zijn ook heel positief over wat we hier doen. Dat onze Oekraïense meiden nog niet allemaal even goed Engels spreken, vergeeft iedereen hen meteen.”

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie