Julian (links) en Polle hadden het prima naar de zin in Zuid-Korea.
Julian (links) en Polle hadden het prima naar de zin in Zuid-Korea. Foto door Linda Lutz, moeder Julian

World Scout Jamboree een 9

6 september 2023 om 10:00 Mensen Tips van de redactie

De Bilt Het grootste internationale scoutingkamp ter wereld werd dit jaar in Zuid-Korea gehouden. Julian (15) en Polle (15) waren de afgevaardigden van scoutingvereniging Ben Labre uit de Bilt. Meer dan 45.000 scouts en 150 verschillende internationaliteiten kwamen tijdens de Jamboree drie weken samen om elkaars culturen te leren kennen. Maar door de hittegolf en de naderende tyfoon verliep de rest van de Jamboree anders dan verwacht. De Biltsche Courant sprak met Anouschka, moeder van Polle.

Door Frederiek Verberg

1260 Nederlandse jeugddeelnemers en hun 700 vrijwilligers sloten aan bij het scoutingkamp in Zuid-Korea. Zo ook de Nederlandse Polle en Julian van Ben Labre uit De Bilt. De World Scout Jamboree wordt eens in de vier jaar georganiseerd. “De scouts hadden zich al twee jaar lang voorbereid op deze reis, tijdens voorbereidingsweekenden. Ze zagen enorm uit naar het ontmoeten van de scouts over heel de wereld,’ aldus de moeder van Polle.

De Jamboree begon vlekkeloos. De jeugddeelnemers werden ingedeeld in 35 troepen, met ieder een eigen naam en logo (Julian en Polle zaten in troep Oranjetipjes). Aan het begin genoten de Oranjetipjes van airco, lekkere bedden en geweldige uitstapjes. Ze spraken met de scouts uit Vietnam, Hong Kong, Maleisië, Australië en Portugal en lieten elkaars insignes met trots zien en leerden elkaars gewoonten en gebruiken. Samen bezochten ze de grens met Noord-Korea, gingen een avond uit in Seoul, deden een Taekwondo-workshop en ook bijzonder was het afsluitende K-pop-concert. Toen hadden ze nog geen last van de hitte of een naderende natuurramp.

‘Vreselijk warm, maar super- gezellig!’

Door de weersomstandigheden verliep de rest van de reis totaal anders dan verwacht. De temperatuur steeg en de slaapplekken werden uitdagender. Julian en Polle vonden het vreselijk warm, maar super gezellig met alle scouts. Daarna naderde een tyfoon, waardoor de Zuid-Koreaanse overheid besloot de Jamboree te verplaatsen naar Seoul. ‘Ik heb echt respect voor de Koreaanse overheid. Die hebben met duizenden bussen al die scouts kunnen evacueren.” Van de hittegolf heeft Polle geen last gehad. “Ja het is natuurlijk wel warm, maar het is ook supergezellig,’ vertelt de scout aan zijn moeder in een uitzonderlijk kort telefoongesprekje vanuit het kamp.

De scouts hebben zich niet verveeld. De troep ‘Oranjetipjes’ werd na de evacuatie ondergebracht in het gebouw van een opleiding tot brandweer. Brand blussen, vluchten uit een donkere kamer, meekijken met de echte brandweer. Ze leerden van alles. ‘Ze hebben de tijd van hun leven gehad.’

‘Ze hebben de tijd van hun leven gehad’

Als ze een cijfer moesten geven? ‘Zeker een 9!’ riepen ze bij thuiskomst uit. In 2027 wordt de Jamboree in Polen gehouden. Poolse overheid: maak je klaar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie