Afbeelding
Jong Leren Eten

Kansen creëren rondom voedseleducatie in De Bilt

29 oktober 2021 om 09:28 Natuur en milieu

DE BILT Op 8 november organiseert Biltsheerlijk voor de derde keer een voedselcafé. Dit maal met het thema ‘jeugd en voedseleducatie’. Uit eerdere voedselcafés bleek er al veel interesse te zijn voor dit thema. Aandacht voor voedseleducatie is niet alleen leuk, maar ook noodzakelijk.

Voedsel: duurzaam en gezond

De productie van ons voedsel heeft impact op het klimaat. Wist je dat 25 à 30% van de CO2 uitstoot te maken heeft met voedselproductie of transport? Dit komt bijvoorbeeld doordat ons eten uit verre landen komt, niet ‘van het seizoen’ is of wanneer we veel dierlijke producten gebruiken. Het aanbod van voedsel in Nederland is niet alleen diverser en exotischer geworden, er is vooral een groot assortiment van snelle, goedkope en ongezonde producten bijgekomen. Die bovendien op iedere hoek van de straat verkrijgbaar zijn. Dat is wel zo handig, want onze levens zijn ook flink drukker geworden. Waar men in de jaren zestig van de vorige eeuw nog zo’n twee uur per dag aan eten besteedde, is dat inmiddels niet meer dan 20 minuten. Niet zo gek dus dat een groot deel van de volwassenen en kinderen veel te weinig groenten (resp. 16% en 20%) en fruit (resp. 13% en 5%) binnen krijgen. Wat weer in verband wordt gebracht met een verhoogde kans op overgewicht en chronische ziekten.

Jong geleerd, oud gedaan!
Het aanleren van gezonde voedingsgewoonten op jonge leeftijd is een stuk makkelijker dan op latere leeftijd ongezond gedrag af te leren, weten ook de mensen verbonden aan lokale duurzaamheidsorganisatie Biltsheerlijk en het landelijke programma Jong Leren Eten (dat gericht is op structurele aandacht in het onderwijs voor voedseleducatie). Dit jaar hebben zij de handen ineen geslagen om samen met een bont gezelschap van docenten, ondernemers en overheid het thema ‘jeugd en voedseleducatie’ te fileren tijdens een voedselcafé.

Jaap Seidell 

Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit, zal het voedselcafé inleiden. Jaap doet al bijna 20 jaar onderzoek naar voeding bij kinderen en onderschrijft het belang van voedseleducatie om beter te gaan eten. Voedseleducatie gaat daarbij niet alleen over het bijbrengen van kennis, maar ook over ervaringen en het ontwikkelen van vaardigheden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan moestuinieren. Door zelf zaadjes te planten en verzorgen, leren kinderen niet alleen hoe een wortel of een tomaat groeit, maar ook dat iemand er veel energie en tijd in heeft gestopt om het eten op ons bord te krijgen. Bovendien smaakt je eigen geteelde paprika natuurlijk altijd het lekkerst en dus worden kinderen gestimuleerd om te proeven en nieuwe smaken te ontdekken.

Ideeën ontwikkelen op het voedselcafé 

Samen met alle aanwezigen kijken we naar wat er al speelt op het gebied van voedseleducatie, maar vooral ook waar de kansen liggen. Wat kun je zelf doen? En hoe kunnen we de krachten bundelen? Zo creëren we samen kansen rondom voedseleducatie in De Bilt. En zorgen we dat kinderen en jongeren gezonde en duurzame voedselkeuzes kunnen maken voor zichzelf én voor de aarde. Wilt u meedoen? Stuur een bericht naar info@biltsheerlijk.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie