Wethouder Anne Brommersma hoopt de wateroverlast bij hevige regenval snel te bestrijden.
Wethouder Anne Brommersma hoopt de wateroverlast bij hevige regenval snel te bestrijden. Echt Mooij Fotografie

In actie tegen wateroverlast

22 december 2021 om 09:07 Natuur en milieu

BILTHOVEN Op 30 november heeft de gemeenteraad de Klimaatadaptatievisie vastgesteld. Daarmee heeft zij een extra budget van €350.000 vrijgemaakt om de gevolgen van klimaatverandering in onze gemeente tegen te gaan. Concreet betekent dat een verhoging van de rioolheffing vanaf komend jaar, die per huishouden jaarlijks met €3,50 toeneemt. “Het doel is te om ervoor te zorgen dat we in 2050 gemeente De Bilt klaar hebben om te voorkomen dat bij zulke heftige buien als in Zuid-Limburg schade aan woningen optreedt”, vertelt wethouder duurzaamheid Anne Brommersma.

Door Lydia Flinterman

WATEROVERLAST De Klimaatadaptatievisie is gebaseerd op risicoscans voor de gevolgen van wateroverlast door hevige regenval, hitte, droogte en overstromingen door dijkdoorbraken. Die gevolgen kunnen verschillen per kern. “In hete zomers is het temperatuurverschil tussen het stenige centrum van De Bilt en het meer bossige Bilthoven-Noord bijvoorbeeld wel vijf graden”, vertelt Brommersma. Uit onderzoek van de gemeente is bovendien gebleken dat de afvoercapaciteit van het rioolsysteem in de gemeente onvoldoende is, waardoor de gemeente het hoogste risico loopt op wateroverlast bij hevige regenval – vooral in delen met veel verharding en weinig groen. “Het vorige onderzoek stamde uit 2008 en de ‘verstening’ is in vergelijking met dat jaar 13% toegenomen door meer bebouwing, wegen en bijvoorbeeld tegels in de tuin.” Het gevolg van de verstening is dat regenwater niet kan wegzakken in de aardbodem, maar terecht komt in het riool. “Op dit moment gaat veel van het regenwater via het riool gewoon naar de rioolzuivering. Eigenlijk is dat schoon hemelwater; dat wordt dan gemengd met vies rioolwater wat dan weer moet worden gezuiverd. Het riool is bij stortbuien dan echt overvol en dan krijg je overstromingen. Dat is niet goed, want zo komt het vuile water terecht in oppervlaktewater”, aldus Brommersma.

AFKOPPELEN REGENWATER De gemeente stelt daarom voor om regenwater ‘af te koppelen’ van het rioleringssysteem. Dat kan worden bereikt door een gescheiden rioolsysteem – dus een tweede afvoerbuis apart van de riolering, die dan niet naar de waterzuivering leidt, maar naar waterstromen zoals de Grift. “Een nieuwe infrastructuur kunnen we makkelijk neerleggen op het moment dat het riool aan vervanging toe is. Dat hebben we de afgelopen jaren ook gedaan, maar op die manier zijn we nog 50 jaar bezig”, stelt Brommersma. Met het nieuwe verhoogde budget moet zo’n nieuw systeem versneld worden aangelegd: dat wil zeggen dat op knelpunten in de gemeente op korte termijn al werkzaamheden zullen plaatsvinden, ook wanneer het riool zelf nog niet aan vervanging toe is. “Maar klimaatadaptie kan de gemeente niet alleen, daar hebben we inwoners ook hard voor nodig. Afkoppelen kan ook op kleinere schaal door ervoor te zorgen dat water van het dak niet meer in het riool komt. Bijvoorbeeld door de regenpijp te laten eindigen in je eigen tuin, als je die hebt, of op te vangen in een regenton.”

DROOGTE TEGENGAAN Om verdroging van de bodem tegen te gaan wil de gemeente ook op andere plekken de ‘sponsfunctie’ van de grond bevorderen. Bijvoorbeeld door in de kern De Bilt meer bomen aan te planten, die veel water kunnen vast houden en ook nog voor schaduw zorgen. En door alleen nog halfverharde parkeerplekken aan te leggen, waar gras tussen kan groeien. “Verstening is de kern van de problematiek. We zouden daarom ook een oproep willen doen aan onze inwoners om zoveel als mogelijk alternatieven te zoeken voor bijvoorbeeld tegels in de tuin.”

Benieuwd welke maatregelen je zelf zou kunnen nemen? Kijk op debilt.nl/klimaatadaptatie.

Een groene tuin is een goede manier om regenwater op te vangen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie