Afbeelding
Trudy Willems

Bart maakt zijn omgeving ‘helemaal groen’

24 januari 2022 om 09:12 Natuur en milieu

Wandelen of fietsen en ondertussen bijdragen aan een schoner milieu? Bart Specken uit De Bilt wandelt en fietst regelmatig terwijl hij zwerfvuil opruimt. In 2021 heeft hij in z´n eentje maar liefst 700 kilometer geregistreerd opgeschoond!

Door Trudy Willems

Bart Specken (62) woont sinds 2001 in de Bilt en werkt bij Waternet-AGV als coördinator biodiversiteit. Een deel van de gemeente De Bilt ligt in het beheersgebied van dit waterschap. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen. Als bioloog heeft hij veel aandacht voor de natuur en maakt zich zorgen over de achteruitgang van de biodiversiteit. Als coördinator werkt hij aan de uitvoering van een herstelplan hiervan. In zijn vrije tijd is hij lid van de werkgroep Biodiversiteit de Bilt. Deze adviseert de gemeente op het gebied van inrichting, gebruik en onderhoud van de openbare ruimte. Ook worden er acties geïnitieerd rond het gebruik van biologische bloembollen en bijvriendelijke bloemen planten.

Bart houdt erg van fietsen en wandelen, het liefst maakt hij lange tochten waarbij hij graag zijn afstand en snelheid registreert. Omdat hij veel zwerfvuil zag liggen wilde hij daar iets aan doen. Zo is hij op het spoor gekomen van de app HelemaalGroen. In 2021 heeft hij in z´n eentje maar liefst 700 kilometer geregistreerd opgeschoond! Het leuke aan de app vindt hij dat het zichtbaar is waar andere zwerfvuilrapers hebben gelopen. Dat geeft een gevoel onderdeel te zijn van een groter geheel van actieve zwerfvuilrapers. Zijn wens is dat schoongemaakte plekken schoon blijven.

Er is een bijzondere samenwerking tot stand gekomen tussen Waternet-AGV en HelemaalGroen. Waternet ondersteunt de ANBI Stichting HelemaalGroen de komende twee jaar. Hiermee wil het waterschap, verantwoordelijk voor de kwaliteit van het oppervlaktewater, de bewustwording omtrent zwerfvuil vergroten en de hoeveelheid plastic die in het water terechtkomt verminderen.

HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en dit zichtbaar te maken op de kaart van Nederland. Dat kan met behulp van de app.helemaalgroen.nl, die is gratis te downloaden en super eenvoudig in gebruik.

Activeer de app wanneer je gaat wandelen of fietsen, terwijl je onderweg opruimt. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart van Nederland. Na een maand kleurt het lijntje oranje, weer een maand later bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de huidige -ruim 8.000- deelnemers begint de kaart van Nederland steeds groener te kleuren. Het werkt stimulerend om de eigen routes te kunnen bekijken, die van deelnemers uit de eigen woonplaats/ gemeente én uit het hele land.

In 2021 werd ruim 220.000 kilometer ontdaan van zwerfvuil. Na ruim twee jaar is duidelijk dat dit door Jaap de Boer (gepensioneerd dierenarts uit de Achterhoek) gestarte burgerinitiatief breed wordt gedragen. Opgeruimde plekken blijven langer schoon en deelnemers uit het hele land genieten van het resultaat van hun inzet. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend of in een scootmobiel. Het enige wat je nodig hebt is een handschoen of grijper en een afvalzak.

Doe jij ook mee? Samen kleuren we Nederland groen en alle beetjes helpen!
Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel!

Vraag bij je gemeente om een grijper en meld je aan op www.helemaalgroen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie