De Oekraïnse kinderen worden verwelkomd door de meester van groep 8. Rechts staat Nick Palioni.
De Oekraïnse kinderen worden verwelkomd door de meester van groep 8. Rechts staat Nick Palioni. Peggy van Holst Pelikaan

Oekraïense kinderen op De Nijepoort

23 maart 2022 om 08:15 Onderwijs

‘Het ging allemaal heel snel’

GROENEKAN Duizenden Nederlandse kinderen krijgen de komende tijd Oekraïense klasgenootjes, die weggevlucht zijn uit hun land in oorlog. Basisschool De Nijepoort in Groenekan verwelkomde vrijdag al de eerste drie Oekraïense kinderen. ‘Echt hartverwarmend hoe onze leerlingen hen opnemen.’

Door Julie Houben

HANDEN EN VOETEN Het is vrijdagmiddag. De eerste dag voor Nastja (14), Ernest (11) en Sonja (9) zit erop. “Het voelde echt als een sprong in het diepe maar het ging heel goed” vertelt Peggy van Holst Pellekaan, directeur van De Nijepoort. “Het is echt hartverwarmend om te zien hoe oprecht begaan onze leerlingen zijn met deze kinderen en hoe snel de kinderen onderling contact maken, met handen en voeten.”

SPANNEND Het ging allemaal heel snel, vertelt Van Holst Pellekaan. “Ik werd gebeld door Nick Palioni, een Oekraïner die op zijn 8e naar Nederland kwam en nu in Groenekan woont. ‘Ik vang tijdelijk een moeder uit Kyiv met drie kinderen op, tot ze ergens een eigen plek hebben. Mogen de kinderen hier zolang naar school?’ was zijn vraag. ‘Natuurlijk!’ zei ik. Maar ik dacht ook meteen: spannend. Hoe doen we dat, met kinderen die onze taal niet spreken én onze letters niet kunnen lezen? Ze komen uit een oorlogssituatie, hoe zijn ze er aan toe? Ik heb meteen via de Social Schools app aan alle ouders een oproep gedaan voor eventuele hulp bij de begeleiding van de kinderen. Daar kwamen veel positieve reacties op. Dit gaat ons samen lukken, wist ik.”

GOOGLE TRANSLATE Twee dagen later stonden ze er al: drie kinderen uit Kyiv. “In overleg met de moeder startten de kinderen in aparte groepen. Dat pakte goed uit. Sonja deed in groep 5/6 meteen enthousiast mee met een landenquiz met vlaggen, Ernest had in groep 6/7 tekenles en gymles en hij speelde buiten met zijn klasgenoten. Je zag aan hem dat hij genoot van het onbezorgd samenzijn met leeftijdgenoten. Nastja van 14 had het moeilijker. Ze voelde zich wat ongemakkelijk in groep 8. Daarom vroegen we haar of ze wilde helpen bij de kleuters. We hebben haar gekoppeld aan een leerling uit groep 8 en samen gingen ze daar aan de slag, met Google translate bij de hand. Ze bloeide helemaal op!”

AANGEPAST PROGRAMMA De komende weken gaan de kinderen drie dagdelen per week naar school, zodat ze ook tijd hebben om bij te komen van alles wat hen overkomt. Van Holst Pellekaan: “Ze krijgen een aangepast programma met rekenen en Engels en draaien verder mee met gym en de creatieve lessen. We zijn vol vertrouwen dat we de kinderen samen met onze leerlingen een fijne schooltijd hier bezorgen. Maandag komt er ook een meisje van 5 uit Charkov. Nastja gaat haar begeleiden, zodat zij ook iets zinvols kan doen.”

SPONSORLOOP De kinderen van De Nijepoort wilden heel graag iets doen voor de Oekraïners. Daarom is er morgenmiddag een sponsorloop. Helemaal georganiseerd door de leerlingen van de Leerlingenraad. De opbrengst gaat naar giro 555.

Het Oekraïnse meisje van 14 helpt samen met een groep 8 leerling bij de kleuters van De Nijepoort.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie