Afbeelding
Archief

De Bilt krijgt 277 nieuwe inwoners als gevolg van de spreidingswet

12 februari 2024 om 12:56 Overig

“Van harte welkom!”

DE BILT De spreidingswet is op 16 januari door de Eerste Kamer aangenomen. Met deze nieuwe wet verplicht het Rijk de gemeenten om opvang te regelen voor asielzoekers. De vrijblijvendheid waarmee gemeenten zelf opvanglocaties konden aandragen is vervallen en gemeenten worden nu verplicht een x-aantal asielzoekers op te vangen. 

Zo wordt de opvang eerlijker over het hele land verdeeld, waarbij rekening wordt gehouden met het financiële draagvlak van de gemeente. Voor De Bilt is de indicatie 277 afgegeven, waaronder 23 zogenoemde amv’ers, alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Deze laatste groep zijn jongeren onder de 18 jaar, die van buiten de Europese Unie naar Nederland zijn gekomen zonder ouders of verzorgers die over hen mogen beslissen.

We gaan aan de slag!Volgens burgemeester Sjoerd Potters heeft het college de wens om te voldoen aan de taakstelling die er nu ligt. “Het is best een opgave, maar we zetten onze schouders eronder. Ze zijn van harte welkom.” 

Gemeente De Bilt beschikt over een mooi vrijwilligersnetwerk. “Net als voor Oekraïners en amv’ers gaan we ook nu weer kijken of we met elkaar een mooie duurzame oplossing kunnen vinden. Als alle gemeenten voldoen aan wat ze moeten doen, dan is de kurk eruit, is Ter Apel ontlast en kunnen we op een eerlijke manier dit goed doen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie