Jacqueline Krooder en Andra Hendriks:
Jacqueline Krooder en Andra Hendriks: "Hier moeten dus 28 huizen komen." Daarachter hun appartementencomplex. Julie Houben

Nog meer woningen aan de Melkweg

Overig

‘Waarom juist op deze overvolle locatie?’

[BILTHOVEN] Natuurlijk moeten er nieuwe woningen komen in onze gemeente. Maar waarom zijn er in 2019 allerlei locaties van tafel geveegd en komt er aan de overvolle Melkweg in Bilthoven wél doodleuk een complex van vijf hoog bij? ‘Wij zitten letterlijk klem.’

Door Julie Houben

[MOOI UITZICHT] Jacqueline Krooder (59) woont sinds 2016 zelf ook vijf hoog, in een mooi appartementencomplex in de bocht van de Melkweg. “Moet je kijken wat een mooi uitzicht”, verzucht ze. “De kinderboerderij, bos in de verte, spelende kinderen van de school en de bso en dan pal onder ons het kleine terrein waar straks 28 woningen komen, vijf lagen hoog. Ik kan er nog net een beetje langs kijken hoop ik. Maar het grootste probleem vind ik dat het hier dan nog voller en onveiliger wordt.”

[PARKEERINFARCT] Samen met haar buurvrouw Anda Hendriks (64) en een paar andere bewoners probeert Jacqueline het tij nog te keren. Anda: “We weten dat er grote behoefte is aan nieuwe woningen maar hoe kan de gemeente op zo’n kleine plek toestemming geven voor zo’n groot complex in een wijk die al de meeste bewoners heeft per vierkante kilometer? Met de komst van de nieuwe wijk hiertegenover aan de Melkweg is er nu al een chronisch parkeerinfarct. Daarnaast is de verkeerssituatie druk en chaotisch met al die uitritten, een bushalte en een snelfietspad. Het is gewoon onveilig en onverantwoord.”

[KLAKKELOOS AANGENOMEN] Dat op deze plek toch huizen komen, is het gevolg van een voor hen onbekende grondruil tussen de gemeente en de projectontwikkelaar, vertelt Jacqueline: “Dit gebiedje had aanvankelijk een kantoorbestemming. Hoe dat is omgezet naar woonbestemming is ons een raadsel. Wat we wel weten is dat de projectontwikkelaar van de gemeente een stukje bij het oorspronkelijk braakliggende stuk kreeg, zodat er 28 huizen op het nieuwe stuk grond passen. Onder de voorwaarde dat 16 daarvan sociale huur zijn, want daar is schreeuwend tekort aan en dat vond de gemeente hier kennelijk passend.” Anda: “We ergeren ons vooral aan de gemeente die in 2019 nog besloot om woningbouw op 13 locaties om welke reden dan ook af te keuren terwijl dit bestemmingsplan klakkeloos is aangenomen zonder zich te bekommeren over parkeer- en verkeersveiligheidsproblemen. De gemeenteraad was vooral blij dat ze tenminste ergens wat sociale woningbouw kunnen realiseren.” 

[RAAD VAN STATE] “We zitten gewoon klem. Letterlijk en figuurlijk”, vindt Jacqueline. “Uiterlijk vandaag, 19 januari, konden we een bezwaarschrift indienen bij de Raad van State. Dat hebben we gedaan. We hopen dat veel mensen uit onze buurt dit stukje lezen. Als zij ook vinden dat dit echt niet kan, nog meer woningen in dit overvolle gebied, dan kunnen ze ons mailen. Dan hopen we de gemeente nog op andere gedachten te kunnen brengen.”


projectmelkweg3@gmail.com.

advertentie