Tijdens de Markt Samen Leuke Dingen Doen worden mensen met elkaar in contact gebracht.
Tijdens de Markt Samen Leuke Dingen Doen worden mensen met elkaar in contact gebracht. MENS de Bilt

MENS de Bilt is er voor iedereen

Overig

De Bilt - Welzijnsorganisatie MENS de Bilt is een onmisbare partner voor maatschappelijke ondersteuning in de gemeente de Bilt. De vrijwilligers en medewerkers organiseren niet alleen leuke activiteiten, maar staan ook klaar om de vragen van inwoners te beantwoorden. Daarnaast zijn zij behulpzaam met het geven van informatie, advies en ondersteuning op het gebied van wonen, zorg en welzijn. En dat is in coronatijd belangrijker dan ooit. 

Door Robbert Roos

Zelf is Mirjam Valkenburg, sociaal werker bij MENS de Bilt, van mening dat ze het mooiste vak van de wereld heeft. “Ons werk wordt nog weleens onderschat. Het welzijn van mensen is zo belangrijk. Het zorgt er niet alleen voor dat mensen goed in hun vel zitten, maar we voorkomen er ook mee dat bepaalde mensen andere vormen van zorg nodig hebben. Ieder mens is gebaat bij de juiste aandacht.”

[MENS de Bilt] De verschillende activiteiten van MENS de Bilt zijn erop gericht om mensen zoveel mogelijk deel te laten nemen aan de maatschappij en regie te laten houden over hun eigen leven. Zelf is Mirjam actief vanuit het Service Centrum Maartensdijk. Een mooie, open plek waar iedereen, van jong  tot oud, binnen kan lopen voor een kopje koffie, een praatje of een gezellige activiteit. “We denken altijd in mogelijkheden en kansen. Hiervoor werkt MENS de Bilt zoveel mogelijk samen met de gemeente, maatschappelijke organisaties, zorgaanbieders, bedrijven én inwoners van de regio de Bilt. 

[Corona] De verschillende lockdowns hadden grote impact. Winkels, horeca- en uitgaansgelegenheden bleven gesloten, en voor sommige mensen dreigde een sociaal isolement  ”We hebben steeds gekeken wat er wel mogelijk was”, legt Mirjam uit. “Ons centrum was zoveel mogelijk geopend. We hebben huis-aan-huis kaartjes verspreidt om dit onder de aandacht te brengen en organiseerden ontmoetingsactiviteiten buiten zoals de ‘Buurtbabbel’, een ‘Ommetje’ met buurtsportcoaches Sam en Maikel, een koffietafel op de markt of bij de lokale Spar. “In plaats van huisbezoeken maakten we met mensen een wandeling door het bos, en proberen zoveel mogelijk mensen aan elkaar te koppelen.”

[Verbinding] “Ik vind het belangrijk om een praatje te maken met mensen en nieuwe verbindingen te leggen”, legt Mirjam uit. Een mooi voorbeeld is de ‘Markt Samen Leuke Dingen Doen’. Tijdens deze activiteit worden vraag en aanbod op laagdrempelige manier bij elkaar gebracht door middel van thematafels en kaartjes. “Mensen schrijven op wat ze zouden willen doen, bijvoorbeeld een museum bezoeken of samen creatief bezig zijn en ontmoeten op deze markt gelijkgestemden.” Een nieuwe activiteit is het Poëziefeest wat georganiseerd wordt tijdens de week van de poëzie. 

[Kom langs] Voor mensen die zich afvragen of MENS de Bilt iets voor hen kan betekenen heeft Mirjam een goede tip. “Kom gewoon eens langs. Ik wil graag met mensen kijken naar welke behoefte er is en op welke manier we die in kunnen vullen.” Kijk voor meer informatie op de website: www.mensdebilt.nl of loop eens binnen bij servicecentrum de Bilt of Maartensdijk.

advertentie