Robert maakt een bloembak van een pallet en vult het samen met Prinses Beatrix.
Robert maakt een bloembak van een pallet en vult het samen met Prinses Beatrix. .
VIDEO

NLdoet: Een zonnige dag met Prinses Beatrix in Bilthoven

11 maart 2022 om 17:25 Overig

BILTHOVEN Vrijdag. De dag bij begint net als anders. Nou ja, het is NLdoet en er komt een filmploeg, opnames maken. De medewerkers mogen een actieshirt aantrekken. ,,Heb jij XL of XXL?’’ Tessa en Rina leggen ze eerst op maat. ,,Het is geen vijfeurobak.’’ Ricardo zegt tegen de directeur van het Oranje Fonds dat het jammer is, dat de Koning niet is meegekomen. En dan verklapt de organisatie dat de moeder van Koning komt!

door Carolien Paasman

Prinses Beatrix is in aantocht. De medewerkers stellen zich op bij het hek. De zon schijnt veelbelovend, maar de wind is nog koud. Na een paar gewone auto’s komt de lijnbus en daarachter is een lange auto met AA op het nummerbord. Oranje Fondsdirecteur Sandra Jetten -in actieshirt, de werkhandschoenen hangen uit de achterzak van haar spijkerbroek- ontvangt de koninklijke hoogheid en begeleidt haar naar de koffietafel. 

De 84-jarige prinses drinkt een kopje koffie met een paar deelnemers die honderduit vertellen over hun werk op de kinderboerderij en hun hobby’s. Terwijl het gesprek aan de koffietafel voortkabbelt doen buurtbewoners wat ze altijd doen op een zonnige vrijdagmorgen. Ze gaan met de kleintjes naar de kinderboerderij. Wouter is met zijn dochter Kiki overgestoken. Het anderhalf jaar oude meisje heeft alleen maar oog voor de glijbaan, vader Wouter vindt het wel bijzonder leuk om Prinses Beatrix in het echt te zien. 

Als de koffie op is, moet er gewerkt worden.

HOUTEN KONIJNTJES Op een grote, houten tuintafel staan de bloembakken klaar om te worden gevuld. Violen, hyacinten en houten konijntjes; eerst mag Marco met de prinses meewerken. De koninklijke hoogheid heeft de werkhandschoenen aangedaan en breekt het ijs. ,,Kijk eens, vind je die mooi?’’ vraagt ze vriendelijk terwijl ze een plantje pakt. Marco is niet zo’n prater maar lacht ontspannen naar de vriendelijke dame die dit duidelijk vaker heeft gedaan. 

Met Robert maakt prinses Beatrix een eigentijdse bloembak boven op een pallet. Ze kiezen ervoor om hyacinten te gebruiken, maar dat is zo gemakkelijk nog niet. ,,Ze zitten behoorlijk goed vast in de potjes’’, zegt de prinses. Robert schiet meteen te hulp. De prinses bedankt hem hartelijk.

Tom is ondertussen in de voorraadschuur bezig om wortelen in plakjes te snijden, een klusje dat hij heel secuur uitvoert. Hij werkt al tien jaar als dierverzorger en heeft het enorm naar zijn zin, vertelt hij, zonder op te kijken. ‘Boerderijbaas’ Jan Deurlo komt eens kijken waar Tom blijft. 

GEITEN VOEREN Prinses Beatrix is er wel aan toe om de geiten te voeren. ,,Doe er maar een appeltje bij en een krop sla en kom dan maar mee.’’ De dierverzorger huppelt met twee metalen schalen naar de prinses en doet het hek behoedzaam open. Met elk een schaal groente geven ze de geiten te eten die enthousiast om hen heen lopen. ,,Er zal toch wel genoeg voer voor ze zijn’’, grapt de Koninklijke Hoogheid tegen Tom die vrolijk lacht.

Tessa zat bij het koffiedrinken vlak naast Prinses Beatrix en is er nog helemaal blij en vrolijk van. ,,Ik kende haar wel van de televisie, maar had haar nog nooit in het echt gezien. Nu zat ik aan de tafel naast haar.’’ Tessa is heel allround, werkt als dierverzorger, helpt vaak met groen en onderhoud en ze is goed met de computer. Ze vertelt dat ze het al heel spannend vond dat er een filmploeg zou komen. ,,En nu ook nog koffie met de moeder van de Koning, echt zo bijzonder vind ik dat.’’ Tessa hoopt dat ze met prinses Beatrix het theehuis mag gaan schilderen, de werkoverall heeft ze al aan.

IEDEREEN BLIJ Na afloop vertelt Jan Deurlo dat prinses Beatrix pas om 13.30 is vertrokken. Het hele gezelschap heeft met elkaar de lunch gebruikt. ,,Toen de pers was vertrokken, zijn we eerst verder gaan werken. We hebben het theehuis ook nog geschilderd.’’ Dit bijzondere bezoek ziet Deurlo als erkenning voor de plek die de boerderij heeft in de wijk. ,,De mensen weten ons goed te vinden.’’ 

Hij lacht: ,,Ik denk wel dat de buurt blij is met dit bezoek. We waren van plan om tegen de zomer een tent neer te zetten boven de tafeltjes en daar hebben we vanwege dit bezoek haast mee gemaakt.’’ Terugkijkend op deze dag schiet hem één zin te binnen: ,,Het heeft iedereen blij gemaakt.’’

Samen geitjes voeren. Dierverzorger Tom is de tweede van links.
Prinses Beatrix lijkt de camera's niet te zien. Alle aandacht is voor haar collega's-voor-één-dag.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie