Paul Fontaine en zijn hond Geisha zijn de komende acht weken op elkaar aangewezen tijdens hun reis naar de Noordkaap en terug. .
Paul Fontaine en zijn hond Geisha zijn de komende acht weken op elkaar aangewezen tijdens hun reis naar de Noordkaap en terug. . Robbert Roos

7000 kilometer vol avontuur

20 juni 2022 om 13:37 Overig

De Bilt - Eerlijk is eerlijk; Paul Fontaine uit De Bilt is niet de enige die een tocht naar de Noordkaap onderneemt. Het feit dat hij de tocht, van in totaal meer dan 7000 kilometer, aflegt met de tractor is wel heel bijzonder. Paul maakt de tocht om zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar kanker. Hij verwacht zo’n zes tot acht weken onderweg te zijn. “Als ik op de Noordkaap ben dan gaat de champagne open.”

Door Robbert Roos

Het grootste gedeelte van zijn leven bracht Fontaine door op de boerderij aan de rand van De Bilt. Een mooie veehouderij met paarden en schapen. Maar die laat hij de komende twee maanden in vertrouwde handen achter bij zijn vriendin en kinderen. “Ik ben nooit veel weggeweest”, vertelt Fontaine enthousiast. “Maar nu heb ik ontzettend veel zin in dit avontuur en kan niet wachten om op weg te gaan.”

Het idee voor deze bijzondere reis ontstond toen een goede vriendin hem in december 2021 vertelde dat ze uitgezaaide kanker heeft. “Die boodschap kwam hard aan voor haarzelf en haar omgeving”, vertelt Fontaine openhartig. “Ik maak nu van dichtbij mee wat zo’n diagnose voor angst en onzekerheid met zich meebrengt. Daar komen de operatie, chemokuren en bijwerkingen nog bij. Ik wilde graag iets voor haar doen, maar ook voor alle andere 124.000 Nederlanders die jaarlijks dezelfde diagnose krijgen.” Kanker kan volgens Fontaine iedereen overkomen. “Als het je overkomt wil je alleen de beste medische zorg. Daar is veel onderzoek voor nodig. Hoe meer geld beschikbaar komt voor onderzoek, hoe meer kennis, des te beter de behandeling. Zo ontstond deze ludieke actie om geld in te zamelen voor kankeronderzoek.”

Op 21 juni vertrekt Fontaine op zijn tractor; een Ford 5640 Powerstar. “Hij weegt 3500 kilo, is bijna 3 meter hoog, meer dan 2 meter breed en zonder bak is hij 4,3 meter lang”, vertelt de veehouder enthousiast. “Het vermogen is 78 pk. Dat is voldoende om zelfs de steilste bergen op te komen.” De tractor is 28 jaar oud, maar loopt nog als een zonnetje. Michelin sponsorde een set nieuwe banden en achterop is een speciale bak gemonteerd voor de bagage en als slaapplek. Een Solex voor vervoer ter plaatse is op de voorkant gemonteerd.  “Verder stelt de inrichting niet veel voor hoor”, grapt Fontaine. “Ik heb geen airco en geluidsisolatie. Bovendien is de vering vrij stug; de reis zal dus best veel van mijn conditie vergen.” Gelukkig hoeft Fontaine de reis niet helemaal alleen te maken. Zijn trouwe hond Geisha blijft gedurende de hele reis bij hem. “Tijdens de reis wordt Geisha tien jaar en vier ik mijn 50e verjaardag”, vertelt Fontaine. “Dat gaat we uiteraard op gepaste wijze vieren.” 

Tijdens zijn avontuur hoopt Fontaine te kunnen overnachten bij collega’s langs de route. “Ik hoop dat ze ook een hapje eten en een douche hebben”, geeft hij eerlijk toe. “Ik kijk uit naar de ontmoetingen die ik onderweg zal hebben, maar zie ook een beetje op tegen de terugreis.”  Wilt u Paul Fontaine sponsoren of hem volgen tijdens zijn avontuur? Kijk dan op de website: www.zetjewekkervoordetrekker.nl 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie