v.l.n.r. Tessa Brouwer, Lisa Kerkhoff, Maartje Van Den Heuvel en Jeroen Boss
v.l.n.r. Tessa Brouwer, Lisa Kerkhoff, Maartje Van Den Heuvel en Jeroen Boss Berg en Bosch College

Klimaatfeest Berg en Bosch College

Overig

BILTHOVEN Op het Berg en Bosch College in Bilthoven is door de leerlingen uit de eerste en tweede klassen al wekenlang gewerkt aan een klimaatproject. De klimaatproblematiek wordt daarbij onder de loep genomen en leerlingen worden uitgedaagd om na te denken over hun impact op de wereld. Deze week komt het project tot een einde met op vrijdag een heus ‘Klimaatfeest’ met een ruilmarkt, een film en kunstwerken die bewonderd kunnen worden middels virtual reality. 

Door Leonie Kapiteyn

Het Berg en Bosch College is een school voor voortgezet speciaal onderwijs in Bilthoven, gespecialiseerd in leerlingen met een vorm van autisme. Leerlingen kunnen hier terecht voor onderwijs in kleine klassen. Er is begrip voor de eigenheid van de leerlingen en de begeleiding is ook gericht op ieders persoonlijke ontwikkeling richting zelfstandigheid. Docenten Thomas van Wijngaarden, Jeroen Boss en Tessa Brouwer zijn met elkaar de drijvende kracht achter het Klimaatproject en begeleiden de leerlingen in het maken van opdrachten, de challenges en de kunstwerken. “Door de kinderen bijna een maand lang onder te dompelen in het thema ‘klimaat’ hopen we ze bewust te maken van de problemen die er zijn, maar ze ook te laten inzien dat ze een positieve bijdrage kunnen leveren” vertelt Jeroen Boss, docent en brugklasmentor. “Onderwerpen als de bio-industrie, consumeren en energiebesparing komen aan de orde en er worden gastlessen gegeven over textiel en zwerfafval” legt Tessa Brouwer uit.

[CHALLENGES] De brugklasleerlingen kregen de afgelopen weken ook verschillende challenges voorgelegd waarbij ze uitgedaagd werden bewuste keuzes te maken en na te denken over het klimaat. Een week geen vlees eten bijvoorbeeld, of een week je afval verzamelen om te zien wat je in je eentje zoal produceert. “Ik vond een week geen vlees eten niet zo moeilijk, wij eten thuis al niet elke dag vlees. Het was wel lastig toen ik een barbecue had. Het afval verzamelen, daar werd m’n moeder niet zo blij van” vertelt brugklasleerlinge Lisa Kerkhoff.

[VOGELHUIS] Lisa kijkt vooral uit naar de film die op het Klimaatfeest getoond zal worden. In plaats van de leerlingen een verslag te laten schrijven over het project, is er voor gekozen om ze hun verhaal te laten doen op camera. Hiervoor is een speciaal vogelhuis gebouwd met daarin een camera verwerkt. Leerlingen kunnen aan het vogelhuis vertellen hoe ze de verschillende onderwerpen hebben ervaren. De film die hiervan gemaakt wordt zal te zien zijn op het Klimaatfeest. 

“Ik ben oprecht trots dat ik op een school werk met zulke bevlogen collega’s. Het is fantastisch wat er door het team en de leerlingen is neergezet” vertelt directrice van het Berg en Bosch College, Maartje van den Heuvel. “Burgerschap is een belangrijk onderdeel van ons curriculum. Dit project draagt daar positief aan bij”.

[FEEST!] Op vrijdag 24 juni zal tussen 12:00 uur en 14:30 uur het Klimaatfeest gevierd worden en zijn ouders en andere belangstellenden welkom om het werk van de leerlingen te komen bekijken en desgewenst spullen te ruilen op de markt.

advertentie