Afbeelding
Eigen foto

column

Overig

Column

Bewegen, lekker naar buiten

Een jaar of zes geleden schreef ik in een van mijn eerste columns over het groeien van gras in de doelmonden van de speelveldjes. Op speelveldjes werd vroeger altijd gevoetbald en groeide er geen gras op de plekken waar de keepers vertoefden. Het viel me zes jaar geleden op dat er wel gras groeide op die plekken. Het was voor mij een trigger om me wat meer te verdiepen in het buitenspeelgedrag. Ja, dat was heel anders geworden: het was niet meer na schooltijd snel naar huis, even wat drinken en dan snel naar buiten en meestal net te laat thuis komen voor het avondeten.

In de coronatijd leek het erop dat meer kinderen wat vaker gingen buitenspelen. Misschien kwam dit omdat veel ouders thuis moesten werken en zelf tussendoor ook even lekker naar buiten gingen of omdat ze het wel fijn vonden als hun kinderen even het huis verlieten.

Hoe staan we er nu voor? Ik denk beter dan zes jaar geleden, maar nog lang niet zoals het volgens mij wenselijk is. Natuurlijk is de concurrentie met de digitale wereld immens en hebben kinderen ook andere verplichtingen: huiswerk, muziekles, sport e.d. Toch kan er volgens mij met de inzet van de ouders een goede mix worden gevonden. De meeste basisscholen in onze gemeente hanteren de volgende schooltijden: iedere dag van 8.30 tot 14.00 uur, dus na schooltijd is er naar mijn idee voldoende tijd om voor het avondeten naast de binnenactiviteiten en verplichtingen ook lekker naar buiten te gaan.

Gaaf om te merken dat de gymleraren en de buurtsportcoaches ook hard werken om de kinderen nog meer in beweging te krijgen en dat onze gemeente daar echt voor open staat. Mooie programma’s zoals het aanbod van Sjors Sportief en Sjors Creatief en de diverse vakantieactiviteiten, zie www.mensdebilt.nl

Tot slot: ik zie bij de sportclubs een flinke toename van nieuwe jeugdleden: bij FC De Bilt verdubbelt het aantal jongens en meisjes in de leeftijd tussen 6 en 10 jaar. Die gaan dus vast en zeker ook na schooltijd vaker naar buiten om op de speelveldjes te voetballen en dus blijven de doelmonden kaal.

Martin van Veelen

advertentie