Zorgvrijwilliger Roland Storimans en verpleegkundige Elsbeth Visser in de tuin van hospice Demeter.
Zorgvrijwilliger Roland Storimans en verpleegkundige Elsbeth Visser in de tuin van hospice Demeter. Julie Houben

‘Leve het hospice’ vertelt een verhaal

Overig

‘In het hospice wordt vooral geleefd’

[DE BILT] ‘Leve het hospice’. Dit bijzondere boek verschijnt vandaag. Het is een co-creatie van vele medewerkers en vrijwilligers van Academisch Hospice Demeter in De Bilt. In gesprek met twee van hen.

Door Julie Houben

[DRAAGLIJKER] Initiatiefnemer en drijvende kracht achter het boek is Roland Storimans (59), nu ruim vier jaar zorgvrijwilliger bij Demeter. “Nadat mijn moeder hier op 20 januari 2020 overleed, schreef ik een verhaal over mijn proces en dat van mijn moeder. Aanvankelijk voor mijzelf. Tegelijkertijd kwam collega-vrijwilliger Michiel Koning met het idee van de columns over het hospice in de Biltsche Courant. Zo ontstond bij mij het idee voor een boek, waarin die columns ook staan. We hebben echt een verhaal te vertellen dat verteld moet worden. Over wat goede palliatieve zorg is en hoe die het stervensproces draaglijker kan maken.”

[NORMALISEREN] In het boek vertellen alle betrokkenen bij Demeter hun verhaal: patiënten, naasten, vrijwilligers en zorgverleners. Zo ook Elsbeth Visser (56), ruim vier jaar als verpleegkundige werkzaam in het hospice. “Wat ik mooi vind, is dat de verhalen laten zien dat je met goede palliatieve zorg leven aan de dagen toevoegt in plaats van dagen aan het leven. Er wordt hier vooral geleefd en echt niet alleen gewacht op de dood. Ik denk dat we met dit boek het doodgaan ook een beetje normaliseren. Het hoort bij het leven. En ja, goede zorg en aandacht voor de stervende maakt een groot verschil in de lijdensdruk daarbij.”

[INSPIRATIEBRON] Beiden hopen ze dat het boek mensen niet alleen informeert maar ook inspireert. Om als verpleegkundige voor palliatieve zorg te kiezen. Om vrijwilliger in een hospice te worden. Om hun dierbare aan te melden bij een hospice wanneer ze als naasten niet meer zelf de dagelijkse verzorging kunnen volhouden. Roland: “Een hospice maakt ook voor naasten een wereld van verschil, dat heb ik zelf mogen ervaren met mijn moeder.”

[ACADEMISCH] Demeter in De Bilt heeft zeven kamers en is een van de circa 200 hospices in Nederland. Mensen kunnen er terecht als ze complexe zorg nodig hebben en minder dan drie maanden te leven hebben. Demeter is ook een academisch hospice. Dat betekent dat er onderzoek gedaan wordt. Zo houden patiënten bijvoorbeeld een symptomendagboek bij, inclusief hun spiritueel en sociaal welbevinden. Uitkomsten van de onderzoeken worden ingezet bij het verder verbeteren van de palliatieve zorg.

[BOEK EN LIED] ‘Leve het hospice’ is verkrijgbaar in de boekhandel. Volkskrant-illustrator Jan Rothuizen zorgde voor een visuele weergave van het dagelijks leven in Demeter. Ook is er een lied uitgebracht: ‘En ik fluister je naam.’ Het gaat over ontmoeten en afscheid nemen in contact met een patiënt. Als vrijwilliger, professional of als naaste. Meer over boek en lied: www.levehethospice.nl

advertentie