Wethouder Krischan Hagedoorn spreekt het geïnteresseerde publiek toe.
Wethouder Krischan Hagedoorn spreekt het geïnteresseerde publiek toe. MENS De Bilt

Mantelzorggesprek geslaagd

Overig

DE BILT Meer dan vijftig mensen kwamen op uitnodiging van Steunpunt Mantelzorg op vrijdag 17 juni bij elkaar in de Biltsche Hoek. Mantelzorgers, raadsleden, een wethouder, werkgevers, professionals in zorg en welzijn en maatschappelijke organisaties gingen met elkaar in gesprek over mantelzorg, nu en in de toekomst. Onder leiding van dagvoorzitter Lenette van Tienhoven (Werk&Mantelzorg) bogen zij zich over de vraag: hoe zorgen we voor de ruim 12.000 mantelzorgers in gemeente De Bilt? Een geslaagde ochtend waarin één ding goed duidelijk werd: mantelzorg raakt iedereen.

Nu en in de toekomst Bronne Pot van MantelzorgNL hield een presentatie met indrukwekkende cijfers en aantallen. Zijn boodschap was duidelijk: steeds meer mensen krijgen (zwaardere) mantelzorgtaken, de druk op de mantelzorgers neemt toe en overbelasting ligt op de loer. Na zijn presentatie gingen de aanwezigen aan de slag in twee rondes die uitmondden in concrete acties en oplossingen. Tijdens het slotdebat werden deze met de hele zaal gedeeld.

Maak het eenvoudiger De mantelzorgers gaven een belangrijke boodschap: maak het eenvoudiger om de weg te vinden naar zorg en hulp. Wethouder Krischan Hagedoorn vertelde dat er in De Bilt een laagdrempelig loket moet komen waar inwoners met al hun vragen over zorg en welzijn terecht kunnen.

Hoor de mantelzorger Mantelzorgers zijn er in alle soorten en maten, jong en oud. Ze doen hun taak vaak in stilte. Dat maakt dat mantelzorgers vaak een beetje onzichtbaar lijken. Dat moet veranderen. De stem van de mantelzorger moet worden gehoord. In de gesprekken met zorgverleners is het belangrijk dat ook de mantelzorger aan bod komt. Hoe gaat het? Wat heb je nodig? Twee simpele vragen die een wereld van verschil kunnen maken. Steunpunt Mantelzorg zet zich in om de bekendheid van mantelzorg te vergroten en om zorgverleners te stimuleren om oog te hebben voor de mantelzorger.

Hoe verder? Iedereen was het erover eens: om de mantelzorgers goed te kunnen ondersteunen, is samenwerking van groot belang. Voor Steunpunt Mantelzorg is een grote taak weggelegd: de stem van de mantelzorger laten horen en alle partijen bij elkaar brengen. Na de zomer gaat Steunpunt Mantelzorg met de partijen in gesprek om een gezamenlijk actieplan te maken. Mantelzorgers zijn van harte uitgenodigd om hierover mee te denken. Voor meer informatie: www.mensdebilt/steunpunt-mantelzorg.

advertentie
advertentie