Arnold ontvangt de Rens Kersten Bokaal uit handen van de naamgever. In het midden FC De Bilt voorzitter Tom Claassen.
Arnold ontvangt de Rens Kersten Bokaal uit handen van de naamgever. In het midden FC De Bilt voorzitter Tom Claassen. Henk Willemsen

‘Zonder scheidsrechter geen voetbal’

Overig

Arnold Janssen - Vrijwilliger van de maand

BILTHOVEN Ruim een jaar is Arnold Janssen scheidsrechterscoördinator bij FC De Bilt. Het bestuur is zo blij met hem dat ze hem uitriepen tot Vrijwilliger van het Jaar. Alle reden voor een gesprek met deze onmisbare ‘stille kracht’.

Door: Julie Houben

PUZZELEN “Ik heb altijd iets met organisatie en arbitrage gehad” vertelt Arnold Janssen (53), die voordat hij zich met voetbal bezighield jarenlang wedstrijdleider was bij motorraces, zijn andere passie. “Zonder scheidsrechter heb je geen wedstrijd, zo simpel is het. En een goeie scheidsrechter draagt bij aan een mooie wedstrijd, al beseffen mensen dat vaak niet. Maar die scheidsrechters moeten er wel elke zaterdag zijn, ook hier op de club. Ik vind het heel leuk om dat schema elke week te verzorgen en de puzzel kloppend te maken, zodat bijna elke wedstrijd een passende scheidsrechter heeft.”

APPEN EN BELLEN Dat klinkt simpeler dan het is. Arnold heeft dan ook niet voor niets de Rens Kersten Bokaal ontvangen voor zijn inzet. Arnold: “We hebben een pooltje van ruim twaalf scheidsrechters binnen de club. Dat is eigenlijk te weinig om het hele wedstrijdschema te vullen. Daardoor moeten soms toch ouders een wedstrijd fluiten, zeker bij de jongere teams. Voorheen hoorden ouders dit vaak pas op de zaterdag zelf. Dat is niet handig. Sinds ik coördinator ben begin ik op tijd met de planning. Dat betekent vooral heel veel appen en bellen: ‘Kun jij, kun jij’? Waar gaten vallen, sein ik op tijd de betreffende teams in, zodat die op tijd een ouder kunnen regelen die wil fluiten. En ik plan het zodanig dat niet steeds dezelfde teams ouders moeten inzetten.”

GOEDE SFEER Naast een strakke organisatie van de wekelijkse bezetting, gaat Arnold ook voor bredere inzetbaarheid van de clubscheidsrechters. “We hebben er nu drie die de hogere jeugdteams kunnen fluiten. Dat zouden er meer moeten zijn. Daarom motiveer ik ook de anderen uit de pool om de basiscursus verenigingsscheidsrechter van de KNVB te volgen. Vijf van hen hebben zich al aangemeld, wat ik geweldig vind. Dat zegt ook wel iets over de goede sfeer waarin we nu met elkaar werken en de drive van onze scheidsrechters.”

DERDE HELFT Slechts één van de twaalf clubscheidsrechters is een vrouw op dit moment. “Ja, dat is te weinig he. Vrouwen zijn zeer welkom en kunnen dit net zo goed als mannen.” Op de vraag waarom hij zelf geen scheidsrechter wordt, lacht Arnold: “Ik ben lange tijd vaste grensrechter geweest bij mijn zoon’s team, totdat die zelf de arbitragesmaak te pakken kreeg en inmiddels KNVB-scheidsrechter is. Ik ga graag mee met zijn wedstrijden. Dat combineert slecht met elke zaterdag hier bij FC De Bilt op het veld staan. Misschien ga ik volgend seizoen wel af en toe een lager team fluiten. Maar mijn kwaliteiten liggen toch vooral bij het organiseren en natuurlijk de derde helft.”

advertentie
advertentie